Ministři zahraničí a obrany USA hovořili s Medveděvem a Putinem, zítra jednání o radaru

Moskva - Budoucí ruský prezident Dmitrij Medveděv dnes při jednání s americkými ministry zahraničí a obrany prohlásil, že obě strany mají vůli posunout kupředu jednání o americkém systému protiraketové obrany v Evropě. Šéfka americké diplomacie Condoleezza Riceová a ministr obrany Robert Gates se dnes sešli také s prezidentem Putinem a v úterý budou právě o případném americkém radaru v ČR a základně s antiraketami v Polsku jednat se svými ruskými protějšky.

Podle Medveděva Američany čekají v Moskvě tvrdé rozhovory. „V otázkách protiraketové obrany a smlouvy nahrazující Start-1 máme stále rozdílné názory, ale existuje vůle pohnout se kupředu,“ prohlásil Medveděv podle agentury ITAR-TASS. Současný první vicepremiér ruské vlády, zvolený prezidentem ve volbách 2. března, už nyní úřaduje v Kremlu. Budoucí ruský prezident dodal, že je potřeba vytvořit základy pro kontinuitu v rusko-amerických vztazích.

Úřadující prezident Vladimir Putin při své dnešní schůzce s Riceovou a Gatesem oznámil, že mu jeho americký protějšek George Bush poslal dopis s řadou konkrétních návrhů týkajících se spolupráce obou zemí. V některých oblastech rusko-amerických vztahů bylo podle Putina po šesti měsících intenzivního dialogu dosaženo výrazného pokroku a některé otázky je možné pokládat za uzavřené. Podle ruského prezidenta však i tak zůstává řada otázek k dalším diskusím.

Riceová a Gates budou v úterý jednat se svými ruskými partnery Sergejem Lavrovem a Anatolijem Serďukovem. Důležitým tématem jejich rozhovorů je plánovaný vznik amerického protiraketového deštníku v Polsku a České republice, se kterým Rusko ostře nesouhlasí. Průlom v jednáních se neočekává.

Rusko americké plány na vznik evropských prvků protiraketového systému odmítá. Vnímá je totiž především jako hrozbu vlastní bezpečnosti a narušení strategické rovnováhy v Evropě. Americkému vysvětlování, že systém je zamýšlen jako obrana proti raketám z Íránu, Rusové nevěří a nepřesvědčily je zatím ani nabídky USA na inspekce zařízení ve střední Evropě a další nabízené ústupky. Moskva žádá přerušení finišujících rozhovorů s ČR a Polskem a výměnou nabízí společné využívání vlastní radarové stanice v Ázerbájdžánu.

Vydáno pod