Maďarský parlament zrušil poplatky ve zdravotnictví a školství

Budapešť - Maďarský parlament dnes zrušil poplatky ve zdravotnictví a školné, které byly spojené s vládními reformami. Očekávaný krok navrhla vláda poté, co se začátkem měsíce proti těmto platbám vyslovilo v referendu 83 procent obyvatel.

Pro změnu reforem dnes hlasovalo 199 zákonodárců, proti byl jeden, 149 se jich zdrželo. Voliči v referendu dotlačili vládu k tomu, aby omezila své ekonomické reformy, kterými chce modernizovat hospodářství. Podle místních i zahraničních odborníků bude muset země k razantnějším krokům přeci jenom přistoupit. Jinak hrozí, že nevybředne z přetrvávajících ekonomických potíží.

Premiér Ferenc Gyurcsány označil výsledek referenda z 9. dubna za „nejrozporuplnější a nejškodlivější rozhodnutí od konce komunismu v roce 1990“. Podle něj bude mít na maďarské hospodářství negativní vliv.

V referendu, které prosadila opoziční pravice, se mohli Maďaři vyjádřit ke třem otázkám: zda souhlasí s tím, aby lidé neplatili poplatky u lékaře a za hospitalizaci a aby vysokoškolští studenti neplatili školné. První dvě opatření už vstoupila v platnost. Pacienti museli za návštěvu nemocnice nebo lékaře zaplatit 300 forintů (asi 28 korun). S placením školného na univerzitách by se mělo začít příští rok.