Polský parlament se o ratifikaci Lisabonské smlouvy nedohodl, další jednání po Velikonocích

Varšava - Lisabonská smlouva rozděluje polské politiky. Opozice ji odmítá ratifikovat v parlamentu, a tak o klíčovém evropském dokumentu možná rozhodne referendum. Téma je natolik ožehavé, že se dokonce hovoří o předčasných volbách. Poslanci se dnes o ratifikaci opět nedohodli, jednání pokračuje po Velikonocích.

Poslanci dnes ve druhém čtení projednávali návrh zákona o ratifikaci reformní smlouvy Evropské unie. Opoziční strana Právo a spravedlnost ale hrozí, že proces zablokuje. Obává se totiž, že schválení dokumentu ohrozí svrchovanost Polska. Jedním z řešení by tak mohlo být referendum.

Bývalý premiér Jaroslaw Kaczyński nečekaně oznámil, že jeho strana ratifikaci Lisabonské smlouvy nepodpoří, pokud k ní nebude doplněn dodatek, kde bude uvedeno, že Polská republika je a bude nadále svrchovaným státem. Vláda ale namítá, že tento požadavek je nesmyslný, neboť svrchovanost Polska je tak zřejmá, že není třeba dál o tom psát.

Přestože vládu premiéra Donalda Tuska podporuje i levicová opozice, Kaczyński má podle varašvského zpravodaje ČT Miroslava Karase dostatek hlasů na to, aby ratifikaci odmítl.

Bratři Kaczyńští se také obávají, že po ratifikaci smlouvy se ochladí vztahy s Německem. To by prý podle nich mohlo po Polsku žádat odškodnění za odsun sudetských Němců. Obávají se také uvolnění politických poměrů, prý by Polsku hrozilo schválení registrovaných partnerství. 

Všechna tato fakta tak naznačují, že by se jednání o ratifikaci mohlo zablokovat. Vláda nakonec možná couvne před požadavky opozice a přistoupí na to, že by se v Polsku konalo k ratifikaci Lisabonské smlouvy referendum. Podle průzkumů tři čtvrtiny Poláků smlouvu podporují.

Vydáno pod