Střet kosovských Srbů a mezinárodních jednotek má první oběť, NATO vyhlásilo vojenskou správu

Kosovská Mitrovica - Dnes zemřel ukrajinský policista z mise OSN, který byl včera zraněn v Kosovské Mitrovici. Mezinárodní jednotky se tam střetly s kosovskými Srby poté, co opět dobyly soudní budovu Spojených národů. Při nejhorších násilnostech od vyhlášení kosovské samostatnosti utrpělo zranění 42 policistů OSN a 22 vojáků KFOR. V nemocnici skončily také desítky útočníků. Celkem bylo zraněno 140 lidí.

Následkům zranění z pondělního střetu mezi Srby a mezinárodními silami na severu Kosova dnes v nemocnici podlehl ukrajinský policista OSN. Pondělní incident vyvolal zatčení 53 Srbů, kteří obsadili v Kosovské Mitrovici budovu soudu OSN. Následoval násilný střet Srbů s mezinárodními jednotkami, při němž se příslušníci složek NATO dokonce dostali pod palbu z automatických zbraní. Srbové házeli po příslušnících mezinárodních jednotek kameny, ruční granáty nebo zápalné lahve.

Újmy utrpěli také Srbové; ti tvrdí, že i proti nim se střílelo. Vojáci mezinárodních sil ale oponují, že z jejich strany šlo pouze o varovné výstřely do vzduchu. Přesto jsou vážně zranění i na srbské straně. Jeden ze Srbů je prý postřelený do hlavy, nyní je v kómatu a bojuje o život.   
 
Severoatlantická aliance dnes de facto vyhlásila v severním Kosovu vojenskou správu. KFOR a mise OSN v Kosovu nařídily policii kosovských Srbů, aby odstavila svá vozidla a zastavila veškerou činnost. Udržovat pořádek v severním Kosovu, kde srbská většina odmítá únorové vyhlášení nezávislosti Kosova místními Albánci, mají nyní jen francouzští, španělští a belgičtí vojáci. Velitel KFOR Xavier Bout de Marnhac ale zdůraznil, že nebylo vyhlášeno stanné právo. „Zatím to nikdo nemá v úmyslu,“ řekl. Podle něj ale pondělní protesty překročily přijatelnou mez tím, že „se projevil záměr zabíjet“. Nebudeme to tolerovat, zdůraznil šéf KFOR. Srbsko vyzvalo k novým jednáním o Kosovu a nabídlo údajně, že bude spravovat jeho severní část.

Místní menšinoví Srbové na severu Kosova nechtějí připustit, že by se dostali pod jurisdikci nového státu, s jehož vznikem nesouhlasí. Demonstrace, které probíhají už měsíc od vyhlášení samostatného Kosova, koordinuje podle všeobecného mínění Bělehrad. Srbská vláda opakovaně prohlašuje, že nezávislost Kosova nikdy neuzná.

Potvrdil to dnes znovu srbský prezident Boris Tadić, který vyzval k obnovení jednání o Kosovu navzdory tomu, že řada západních zemí již nový stát uznala. Zdůraznil, že Srbsko bude nadále bojovat o pokojné navrácení Kosova, a za jedinou cestou k dosažení kompromisu označil jednání pod záštitou OSN.

Srbsko podle diplomatů mise OSN (UNMIK) nabídlo, že bude spravovat severní srbské části Kosova. Plán, který podle tohoto zdroje předložil o víkendu srbský ministr pro Kosovo Slobodan Samardžić, by znamenal fakticky rozdělení nového nezávislého státu. Mezinárodní správci Kosova údajně Samardžičův plán odmítli. Zástupce šéfa mise UNMIK Larry Rossin dnes potvrdil, že Samardžić o víkendu předložil dokument, který má být „rámcovým plánem pro vztahy mezi Srbskem a UNMIK“. Jeho obsah ale nekomentoval.

Srbsko nemůže formálně navrhnout rozdělení Kosova, protože by to znamenalo, že se zříká nároku na celé území své bývalé provincie. Proti rozdělení jsou i kosovskoalbánští představitelé, kteří chtějí, aby jejich nová republika zůstala v hranicích bývalé provincie. S rozdělením Kosova nesouhlasí ani Západ, protože nechce dopustit, aby na Balkáně vznikl pojem „etnický stát“, což by mohlo vyprovokovat podobné kroky i jinde.

Mezinárodní krizová skupina (ICG) dnes varovala v souvislosti se sílícími tendencemi rozdělení Kosova mezi Srby na severu a Albánci na jihu, že by se Kosovo mohlo stát „dalším zmrazeným konfliktem“, obdobou Abcházie nebo Náhorního Karabachu. „Aby se to nestalo, musí nový stát uznat a přijmout více zemí,“ uvádí se v její poslední zprávě. EU a NATO musejí podle ní dát Srbsku podporovanému Ruskem jasně najevo, že nedovolí rozdělení nového státu. Zatímco Srbsko sofistikovaně podkopává kosovský stát podporou institucí v srbských zónách, mezinárodní společenství nereaguje jasně ani koordinovaně, zdůrazňuje ICG.