V Pekingu soudili čínského disidenta za protistátní činnost

Peking - Za kritiku čínského režimu dnes stanul před soudem v Pekingu čínský disident a ochránce práv Chu Ťia. Prokurátor ho obžaloval z protistátní činnosti. Té se měl Ťia dopustit, když zveřejnil na internetu šest článků a poskytl zahraničním rozhlasovým stanicím dva rozhovory. V nich vyjádřil svůj nesouhlas se zneužíváním moci státními funkcionáři, kritizoval i porušování lidských práv v Číně.

Jen několik málo hodin trvalo dnes v čínském hlavním městě Pekingu soudní stání s disidentem a ochráncem lidských práv Chu Ťiaem. Poté, co prokurátor přednesl obžalobu z rozvracení státu, se Chu Ťia prohlásil z hlediska žaloby za nevinného. Pak dnešní soudní jednání skončilo. Nyní se bude čekat na další stání, kde soud vynese verdikt. Ťiaův právník se domnívá, že by se tak mohlo stát už příští týden, může k tomu dojít ale i dřív.  
 
Čínskému disidentovi hrozí až pět let vězení za rozvracení republiky. Chu Ťia bojuje za lidská práva osob infikovaných virem HIV, který
způsobuje nemoc AIDS. S těmi totiž čínské orgány zacházejí značně
drasticky. Kromě toho ostře kritizoval situaci lidských práv v Číně a
praktiky organizátorů připravovaných olympijských her v Pekingu.
   
Chu Ťiu zatkli loni na konci prosince, předchozí roky strávil disident v domácím vězení. V únoru ho pak úřady obvinily. Chu Ťia je stejně jako jeho manželka, rovněž známá disidentka Ceng Ťin-jen, vyznavačem tibetského buddhismu. Podporuje proto dalajlamu, který je čínskými orgány považován za separatistu. Evropský parlament, Evropská komise i Spojené státy již za Chu Ťia a jeho práva v Pekingu intervenovaly. Zatím bezvýsledně.