Moderní piráti? U břehů Somálska běžná věc

Bosaso - Somálští piráti dostali výkupné za ruskou loď, kterou zajali minulý měsíc, a nechali ji odplout. Na svobodu propustili i její šestičlennou posádku. S odvoláním na představitele somálské poloautonomní provincie Puntland to oznámila agentura Reuters.

Piráti na začátku února v severosomálském Puntlandu obsadili ruský ledoborec Svitzer Korsakov, který byl na cestě k tichomořským břehům Ruska. Jako rukojmí vzali čtyři ruské členy posádky, irského hlavního lodního inženýra a britského kapitána lodi.

„Získali jsme informace, že piráti propustili ruskou loď … poté, co dostali výkupné ve výši 700.000 dolarů (11 milionů korun),“ řekl agentuře AFP jeden z představitelů Puntlandu. „Podle našich informačních služeb peníze přivezla jiná loď, ale nevíme, z jaké byla země,“ dodal.

Uvedl také, že zaplacení výkupného ho mrzí, protože protože to bude povzbuzení pro další piráty. Somálské pobřeží je pro lodi nebezpečné. Jsou tam časté útoky lupičů, kteří se chtějí zmocnit nákladu nebo za lodi a jejich posádky získat výkupné.

Somálsko nemá funkční ústřední vládu od roku 1991. Před několika lety sice v Keni vznikla nová vláda, která by měla sjednotit zemi a vtisknout jí jakýsi řád, ale fakticky svou moc stále uplatňují ozbrojené klany.

Vydáno pod