OSN obvinila srbské vedení z účasti na násilnostech v Kosovu

Priština - OSN viní Srbsko z účasti na pondělních násilnostech v Kosovské Mitrovici. Zástupce mezinárodního správce v Kosovu Larry Rossin doslova řekl, že "je jasné, že násilí bylo organizované". Srbská vláda podle něj měla přinejmenším využít svého vlivu a útokům zabránit, nebo je alespoň odsoudit. Při střetech kosovských Srbů s mezinárodními jednotkami zemřel jeden člověk, víc než 140 lidí utrpělo zranění.

Rossin zároveň varoval, že srbská neochota situaci řešit podkopává operace OSN v srbských oblastech Kosova. „Nikdy jsme neslyšeli jasné a jednoznačné odsouzení tohoto násilí od ministrů ani jiných vládních činitelů v Bělehradě,“ dodal Rossin.

Násilnosti v Kosovské Mitrovici včera zaznamenaly první oběť. Následkům zranění z boje se srbskými demonstranty podlehl včera ukrajinský policista mezinárodních jednotek. Příčinou smrti bylo vážné zranění hlavy, které mu způsobil ruční granát hozený jedním ze Srbů okupujících budovu soudu OSN. „V podstatě vykrvácel,“ řekl mluvčí policie OSN. Kvůli střelbě navíc nemohli zraněného vojáka téměř dvě a půl hodiny evakuovat.

Srbsko se nechce smířit s nezávislostí bývalé provincie, tu Kosovo vyhlásilo 17. února. Srbský prezident Boris Tadić se vyjádřil, že nikdy nebude souhlasit s nezávislostí Kosova. Jediným řešením je podle něj obnovení jednání s Kosovem pod taktovkou OSN.

Jako první sousedské země dnes nezávislost Kosova uznaly Maďarsko a Chorvatsko. Ke společnému prohlášení těchto států se připojilo i Bulharsko, které podle agentur AP a DPA Kosovo uzná ve čtvrtek.