Manželka Medveděva je klíčovou osobností jeho úspěchu

Praha - Stále častěji se objevují teze, že na úspěchu Dmitrije Medveděva mají lví podíl jenom dva lidé: Vladimir Putin a jeho žena Světlana. Právě Světlana nastartovala Medveděvovu kariéru, když se v polovině devadesátých let postupně snažila dosáhnout, aby se její muž změnil z kabinetního vědce v podnikatele. Poté, co se dostal do vedení velké dřevařské firmy, usilovala také o jeho vstup do nejvyšších pater moci.

Světlana Medveděvová je známá jako žena pevných mravních zásad. Manželství s Dmitrijem uzavřené v roce 1989 považuje jejich okolí za vzorné. Mají jednoho syna, Ilju, kterému je dnes 12 let. Přestože Světlana pochází ze sovětské důstojnické rodiny, je pokládána za upřímně věřící pravoslavnou křesťanku, k čemuž údajně přiměla i samotného Dmitrije Medveděva a nechala ho již v 80. letech pokřtít.

Libor Dvořák z Českého rozhlasu 6 prohlásil: „Je to žena, která ví, co chce, a zřejmě také ví, jak toho dosáhnout.“ Spekuluje se, že Světlana má na svého muže a jeho rozhodnutí obdobný vliv jako dříve Raisa Gorbačovová na svého manžela. Raisa byla však zastánkyní západního myšlení, čímž tehdy dráždila veřejnost.

  • Manželka Dmitrije Medveděva Světlana autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/2/136/13556.jpg
  • Medveděv při oslavách na Rudém náměstí autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/2/109/10860.jpg