Chorvatsko a Maďarsko uznaly jako první sousedé Srbska nezávislost Kosova

Sofia/Budapešť/Záhřeb - Chorvatsko a Maďarsko dnes jako první sousední země Srbska uznaly nezávislost Kosova, jež se před měsícem od Srbska jednostranně odtrhlo. Ke společnému prohlášení těchto států se připojilo i Bulharsko, které podle agentur AP a DPA Kosovo uzná ve čtvrtek.

Země v prohlášení uvádějí, že k rozhodnutí dospěly po „důkladném zvážení“, a zdůrazňují důležitost ochrany srbské menšiny na území, kde převážně žijí etničtí Albánci. Vyjádřily rovněž zájem rozvíjet vztahy se Srbskem, nicméně srbský ministr zahraničí Vuk Jeremić reagoval, že po uznání Kosova nemohou všechny tři sousední země počítat s dobrými vztahy s Bělehradem.

Srbsko ze států, které Kosovo již dříve uznaly, stáhlo své velvyslance. Podle agentury Reuters je uznání Kosova od zemí sousedících se Srbskem těžkým úderem pro snahy Bělehradu zvrátit měsíc starou nezávislost někdejší provincie.

Kosovo dosud uznalo přes 30 zemí. Kromě Španělska jsou mezi nimi všechny velké státy Evropské unie a také Spojené státy a Japonsko. Česká republika se k diplomatickému uznání Kosova chystá v dohledné době. Balkánské státy jako Rumunsko, Bosna a Hercegovina, Makedonie a tradiční spojenec Srbska Řecko se zatím k oficiální podpoře Kosova nepřidaly. Zásadně proti je také Rusko.