V Americe zatčeno nejméně 200 osob při protestech proti válce v Iráku

Washington - Ve Spojených státech bylo při středečních demonstracích, konaných u příležitosti pětiletého výročí zahájení invaze v Iráku, zatčeno nejméně 200 lidí. Podle agentury Reuters zasáhla policie proti osobám, které blokovaly dopravu a vchody do vládních úřadů.

„ Bush a Cheney selhali, patří do vězení,“ skandovali demonstranti v americké metropoli. „Stop placení k zabíjení“, „Jak ještě dlouho?“ stálo na některých z transparentů.

Ve Washingtonu bylo zatčeno 32 lidí, kteří se snažili blokovat vstup do
jistého finančního úřadu. Dalších 30 demonstrantů bylo zadrženo u budovy Kongresu. Nejméně 101 lidí bylo odvlečeno z ulice v obchodní čtvrti San Franciska. Zadrženy zde byly také čtyři ženy, které pověsily velký protiválečný transparent na slavný most Golden Gate.

Demonstrace se odehrávaly po celé zemi právě v den pátého výročí začátku americké invaze do Iráku. Prezident George Bush rozhodnutí zaútočit na Irák hájil - američtí vojáci podle něj v zemi otevřeli cestu k vítězství nad terorismem.

Většina Američanů ale na Bushova slova neslyší. Podle průzkumu televizní stanice CNN podporuje válku v Iráku jen 32 procent lidí, před pěti lety jich bylo 68 procent. Naštěstí pro Bushe a jeho republikány se ale v poslední době začínají Američané zajímat více o svoje peněženky než o boj s terorismem.

George Bush odejde z Bílého domu už na podzim. Pokud ho nahradí republikán John McCain, na americké politice v Iráku by se nemělo mnoho změnit. Zatím jsou ale většími favority demokraté, kteří zdůrazňují, že začnou se stahováním vojáků co nejrychleji.

Protesty proti invazi do Iráku
Zdroj: ČT24