Cheney přiletěl na neohlášenou návštěvu Afghánistánu

Kábul/Afghánistán - Americký viceprezident Dick Cheney dnes přiletěl na neohlášenou návštěvu Afghánistánu, kde se setkal s prezidentem Hamídem Karzáím. Afghánistán je jednou ze zastávek na Cheneyho devítidenní cestě po Blízkém východě a Turecku. Tu viceprezident zahájil před několika dny neočekávanou návštěvou Iráku.

Podle nejmenovaného zdroje z Cheneyho okolí nepředstavuje tato cesta  přípravné akce na zásah USA a jejich spojenců proti Íránu.
  
Návštěva Cheneyho v Afghánistánu se koná v den pátého výročí zahájení americké invaze do Iráku 20. března 2003. Americký prezident George Bush při středečním projevu v Pentagonu uvedl, že strategie USA v Iráku otevřela cestu ke globálnímu vítězství ve válce proti terorismu.
   
Válku proti terorismu, jejímiž předními výspami jsou konflikty v Iráku a v Afghánistánu, USA zahájily po útocích teroristů z al-Káidy z 11. září 2001. Americké zapojení do různých konfliktů ve světě je nyní v USA velmi nepopulární. Válku v Iráku podporuje podle čerstvého průzkumu CNN jen 32 procent Američanů, zatímco 66 procent je proti ní.