Atentát podle Picka otřásl českými vojáky v Afghánistánu

Praha/Kábul - Českými vojáky v Afghánistánu otřásla smrt jednoho z jejich kolegů, který nepřežil pondělní sebevražedný útok. Řekl to dnes náčelník generálního štábu Vlastimil Picek, který je nyní v Afghánistánu na plánované návštěvě. Podle něj však není ohroženo plnění úkolů českého vojenského kontingentu.

Picek a náměstek ministryně obrany Martin Barták přiletěli do Afghánistánu včera, kdy se v provincii Lógar zúčastnili slavnostního zahájení činnosti českého provinčního rekonstrukčního týmu. V něm má působit asi 200 vojáků a zhruba deset civilních expertů.

Ceremoniál byl ale zastíněn pondělním útokem sebevraha na konvoj NATO v Girišku, při kterém jeden český voják zahynul a další dva byli zraněni. Trojice patřila k pětatřicetičlennému kontingentu Útvaru speciálních operací, který je součástí Mezinárodních podpůrných bezpečnostních sil (ISAF).

Do Česka byl už ve středu převezen voják, který při útoku utrpěl těžké zranění. Jeho kolega s lehčím zraněním přiletí v pátek, společně s delegací z ministerstva obrany. Stejným letadlem má být do Česka dopraveno i tělo vojáka, který zahynul.