Setkání lékařů připomene zakladatele české neurochirurgie Zdeňka Kunce

Praha - Vojenská nemocnice hostí dnes a zítra tradiční setkání neurochirurgů, takzvaný Kuncův memoriál. Nese jméno po akademikovi Zdeňku Kuncovi, zakladateli československé neurochirurgie, který zemřel v roce 1985 a letos 16. března by oslavil sté narozeniny. Akce tak má tento rok zvláštní vzpomínkový charakter.

Profesor Kunc byl mimořádně nadaný chirurg. Měl tři atestace a ve všech vynikal: plastický chirurg, obecný chirurg a sám se naučil neurochirurgii. Původně chtěl studovat techniku, k medicíně ho nenásilně přivedl jeho strýc, praktický lékař doktor Balcar. 

Na své začátky s Kuncem vzpomíná profesor Vladimír Beneš: „Byli jsme závislí na diagnostice neurologů, kteří měli jen základní pomůcky. Dnes existuje počítačová tomografie a magnetická rezonance. Práce neurochirurgů se tedy ohromě usnadnila. Dnešní neurochirurgie je mnohem dál, než když jsme s profesorem Kuncem začínali v padesátých letech.“ Jak dodává Beneš, současná česká neurochirurgie je na světové úrovni.
 
Na letošním setkání neurochirurgů vystoupí také Kuncův syn, který připomene jeho profesní kariéru a zavzpomíná i na rodinný život: „Volný čas trávil sepisováním přednášek a dokumentaci pacientů si často nosil domů, kde o nich diskutoval se svojí manželkou, dětskou lékařkou. O víkendech ale žil velmi aktivně a často chodil na výlety,“ vzpomíná rehabilitační lékař Zdeněk Kunc mladší.