Univerzita obrany otevřela špičkové strojírenské laboratoře

Brno - Katedra strojírenství Fakulty vojenských technologií Univerzity obrany v Brně uvedla dnes do provozu nové laboratoře. Tvoří je asi 30 strojů a zařízení v hodnotě 40 milionů korun. Některé jsou naprosto ojedinělé a na žádném jiném pracovišti v republice se nevyužívají. Pracovníci katedry je používají k podrobnému studiu materiálů. Ve výzkumu spolupracují se zbrojařskými podniky. ČTK to řekl jeden ze spolutvůrců strojírenských laboratoří Vojtěch Hrubý.

Vědecké pracoviště vznikalo čtyři roky. Je špičkovým pracovištěm české armády, na němž se zkoumají a vyvíjejí materiály a technologie používané ve zbrojním průmyslu. Vedle kovů na výrobu zbraní a nejrůznějších strojů, to jsou například i textilie. U materiálů se zkoumá jejich pevnost, celková
odolnost a průraznost. Vojenští specialisté se podílejí ale třeba i na výzkumu pevnosti zubních implantátů.

Chloubou laboratoří je například spektrometr umožňující zkoumat složení 28 prvků najednou. K nejlepší technice patří bezesporu mikroanalyzátor, s nímž lze zkoumat chemické složení vzorku o velikosti pěti mikrometrů. K zajímavostem patří mikroskop umožňující dokonce 14.000násobné zvětšení.

Laboratoř je vybavena bruskami, řezačkami nebo mohutnými kladivy testujícími pevnost materiálů. V laboratoři je i jedna z novinek, na jejímž vývoji se podílela katedra. Je jí pneumatický stůl, který je schopen odfiltrovat vibrace z okolí, což umožňuje nerušené zkoumání velmi malých částeček pod mikroskopy.

„Nová technika nám pomůže, abychom se zapojili do dalších a především náročnějších výzkumných projektů,“ dodal Hrubý.