Premiér Mirek Topolánek zahajuje jednání ve Vietnamu

Hanoj - Premiér Mirek Topolánek dnes zahájil třídenní návštěvu Vietnamu. Za sebou má již setkání s tamním premiérem Nguyenem Tan Dungem, se kterým jednal především o investicích a vyřizování víz pro Vietnamce v ČR. Topolánka ještě mimo jiné čeká slavností zahájení podnikatelského fóra a setkání s bohemisty a českými občany v Ho Či Minově městě.

„Dochází k podpisům zhruba deseti různých smluv, od memorand až po realistické kontrakty, které podepisuje Česká exportní banka a jejich Vietnamská banka pro investice a rozvoj s našimi podnikatelskými subjekty na různé investice v řádu asi pěti miliard dolarů,“ říká Topolánek. Tou největší, jež je podle premiérových slov ve vysoké fázi rozpracování, je investice Škody Praha, která elektrárnám nabízí šestkrát 500 megawatt. „Řekl bych, že je to hlavní téma mých rozhovorů. Jednání jsou velmi věcná, kromě byznysu se týkají i role Vietnamu v této části regionu a také problémů s udělováním víz nebo vietnamských pracovníků na českém pracovním trhu.“

Udělování víz by mělo být méně problémové

Právě vyřizování víz a dlouhodobých pobytů pro Vietnamce v ČR bylo českým velvyslanectvím v Hanoji na čas přerušeno. Důvodem je podle dřívějšího vyjádření mluvčí ministerstva zahraničí Zuzany Opletalové neúnosná bezpečnostní situace před úřadem, kde se denně shromažďují stovky žadatelů. Pro jednodušší úřadování ministerstvo od dubna plánuje zavést telefonické objednávání žadatelů. „Problémem je enormní zájem a korupce probíhá spíše na ulici ve frontě. Budeme to řešit jednak zvýšením počtu konzulárních pracovníků a jednak zrušením oné fronty. Zavedeme call centrum a lidé budou zváni na konkrétní hodinu ke konkrétnímu jednání o vízu,“ vysvětluje Topolánek.

Česko s Vietnamem zřejmě vytvoří společnou expertní skupinu na úrovni náměstků ministrů, která bude problémy spojené s vydáváním víz pro zájemce o práci v ČR řešit. Podle Topolánka by se skupina například měla zabývat drobnou kriminalitou spojenou s vydáváním víz, mezi kterou patří padělání dokladů.

Poptávka po vietnamské pracovní síle roste

„Česká ekonomika potřebuje tento typ pracovníků, což je vidět z enormního zájmu našich podnikatelů, na druhou stranu už to způsobuje problémy,“ řekl Topolánek, podle kterého je problematické, že čeští podnikatelé pro rok 2009 žádají 45 000 pracovníků. „Existuje přitom důvodná obava, a v některých případech spíše jistota, že někteří na to místo ani nenastoupí,“ konstatoval premiér a dodal, že vláda usiluje o řízené přistěhovalectví, nikoli o „neřízenou a nekontrolovatelnou migraci“.

Velvyslanec Česka ve Vietnamu Ivo Žďárek řekl, že postup při vyřizování víz funguje na základě vietnamského práva. „Je třeba si uvědomit, že vysílání vietnamských pracovníků do zahraničí je součástí vietnamské státní politiky,“ doplnil. Podle něj je totiž vysílání pracovníků ven ze země pro Vietnam výhodné: „Průměrná mzda nekvalifikovaných dělníků se pohybuje kolem 60 až 80 dolarů za měsíc. Například v České republice budou mít plat kolem 1.000 dolarů, což je obrovský nepoměr.“

Podle diplomacie poptávka po pracovní síle z Vietnamu roste, a proto také počet zájemců o dlouhodobá víza rapidně narůstá. Zatímco v roce 2006 úřad evidoval přes 7 000 žádostí, loni už to bylo přes 14 000 zájemců.

Vietnamský premiér také na setkání s Topolánkem zopakoval, že země má zájem o to, aby Vietnamci v Česku získali status národnostní menšiny. Topolánek uvedl, že Česko tuto možnost bude posuzovat. Vietnamci jsou po Slovácích a Ukrajincích třetí nejpočetnější menšinou v Česku.

Vydáno pod