V Kábulu protestovaly tisíce lidí proti karikaturám Mohameda

Kábul - Pět tisíc lidí demonstrovalo v afghánském Kábulu proti znovuotištění karikatur proroka Mohameda v dánských novinách. Demonstranti protestují i proti plánovanému zveřejnění nizozemského filmu o koránu. Autor snímku, nizozemský poslanec Wilders, v něm označuje posvátný text islámu za fašistickou knihu. Demonstranti požadovali stažení nizozemských a dánských vojáků z Afghánistánu a uzavření ambasád obou zemí.

Demonstranti se shromáždili okolo mešity na západě Kábulu, vyvolávali hesla jako „smrt Dánsku“, „smrt Nizozemí“ nebo „smrt Americe“. Protestanti pálili dánské a holandské vlajky a také portrét nizozemského poslance Geerta Wilderse, který je spojen s filmem, v němž se o koránu hovoří jako o fašistické knize podněcující násilí.
 
Jeden z řečníků na akci promluvil k rozzuřenému davu, tvrdil, že afghánská vláda by měla vykázat ze země dánské a nizozemské vojáky. Stejně tak doporučil, aby se během dvou dnů zavřely ambasády obou nenáviděných zemí, jinak prý budou následovat náležité reakce.  
 
Nizozemí má na území Afghánistánu kolem 1 600 vojáků, během bojů s Talibanem už zemřelo 14 členů nizozemské armády. V Afghánistánu operuje přes 500 dánských vojáků. Při misích převážně na jihu a na severu země již zahynulo 11 příslušníků dánské armády.   
 
Minulý měsíc některé dánské noviny znovu otiskly karikatury proroka Mohameda, aby vyjádřily solidaritu s tvůrci obrázků, na které se chystali zaútočit tři radikální muslimové.
 
Vůdce al-Káidy Usáma bin Ládin včera světu vzkázal, že pokud se znovu objeví karikatury proroka Mohameda, bude následovat „ničivá pomsta“. Vůdce teroristické organizace považuje karikatury za hanobení islámského proroka, které spadá do křižácké války. Do té je podle něj zapojena Evropská unie i papež Benedikt XVI.   

Karikatura proroka Mohameda
Zdroj: ČT24