S mrtvým vojákem se rozloučili jeho kolegové na kábulském letišti Kaia

Kábul - Český voják, který v Afghánistánu zahynul rukou sebevražedného atentátníka, se na svou poslední cestu vydá ve čtvrtek. Vojenský pohřeb se všemi poctami ve strašnickém krematoriu bude neveřejný, stejně jako včerejší smuteční ceremonie na letišti Kbely. Česká televize jako jediná natáčela smuteční obřad přímo v afghánském Kábulu.

Rozloučení s Milanem Šterbou na kábulském letišti Kaia provázela čestná stráž se samopaly, modlitby a vojenské pocty. Se svým mrtvým spolubojovníkem se přišli rozloučit všichni čeští vojáci z Kábulu. Byly tam také vojáci ze Skupiny speciálních operací, včetně dvou mužů, které sebevražedný atentátník v Hílmandu jenom lehce zranil. Jeden z nich se vrátil domů, druhý v Afghánistánu zůstává.

Milana Štěrbu všichni lidé ze SOGu znali pod přezdívkou Bosna. Patřil k lidem, kteří tuto speciální jednotku v roce 2002 zakládali. Při sebevražedném útoku v Hílmadu v pondělí zahynul také jeden afghánský překladatel a dva dánští vojáci. Nikdo z nich včetně Milana Štěrby neměl šanci přežít. Štěrba je prvním český vojákem od 2. světové války, který zahynul přímo při bojové operaci. Od roku 1990 je však již 15 Čechem, který zahynul při zahraniční misi.