Podle Číny bere dalajlama olympiádu jako rukojmí

Peking/Lhasa/Dillí - Čína dnes obvinila tibetského duchovního vůdce dalajlamu, že podněcuje násilné protesty v Tibetu a snaží se využívat nadcházející olympijské hry v Pekingu jako rukojmí. Nově zvolený tchaj-wanský prezident dnes řekl, že dalajlama je vítán na Tchaj-wanu, který by mohl uvažovat o bojkotu olympiády. Americký list The Los Angeles Times sestavil na základě svědectví turistů a čínských i tibetských obyvatel Lhasy obrázek nepokojů minulý týden, při nichž někteří Tibeťané náhodně napadali a zabíjeli etnické Číňany, zatímco čínské pořádkové síly střílely do prakticky neozbrojeného davu Tibeťanů.

Oficiální list čínských komunistů Žen-min ž'-pao dnes napsal, že dalajlama se po útěku z Tibetu v roce 1959 po potlačení protičínského povstání nikdy nevzdal násilí. „Takzvané ˙mírové nenásilí˙ dalajlamovy kliky je od začátku do konce lží,“ napsal deník.

„Budou se konat pekingské olympijské hry, netrpělivě očekávané lidmi celého světa. Ale dalajlama intrikuje a chce vzít hry jako rukojmí, aby přiměl čínskou vládu k ústupkům směřujícím k nezávislosti Tibetu,“ tvrdí
komunistický deník.

Dalajlama dnes v indickém exilu odmítl tato obvinění jako nepodložená.
„Vždy jsem byl pro to, aby se olympijské hry konaly v Pekingu,“ prohlásil v indickém Dillí.

Dalajlama je stoupencem nenásilí a popírá, že by stál za nepokoji minulý týden ve Lhase. Dnešní výpad proti němu ho má démonizovat v očích čínské veřejnosti, u níž jsou olympijské hry velmi populární.

Nově zvolený prezident Tchaj-wanu Ma Jing-ťiou dnes řekl, že dalajlama je na ostrově, který Peking považuje za součást Číny, vítán. „Pokud chce navštívit Tchaj-wan, bude vítán,“ uvedl Ma, který podporuje těsnější
ekonomické vztahy a politický dialog s Čínou.

„Pokud se situace v Tibetu zhorší, zvažovali bychom možnost, že naše sportovce na hry nepošleme,“ řekl Ma Jing-ťiou po svém výrazném vítězství v sobotních volbách.

Podle Číny zahynulo při nepokojích ve Lhase 22 Číňanů, včetně jednoho policisty. Podle tibetské exilové vlády přišlo o život 99 Tibeťanů, z toho 80 ve Lhase a 19 v provincii Kan-su.

Oficiální agentura Nová Čína dnes uvedla, že život se vrací k normálu v Kan-su i na dalších místech, kam se nepokoje z Lhasy rozšířily. Podle státní čínské televize byly ve Lhase obnoveny dodávky elektřiny a
telekomunikační služby.

Z Lhasy a Tibetu vůbec však byli vykázáni zahraniční novináři, takže informace odtud jsou jen kusé. Americký list The Los Angeles Times se pokusil zrekonstruovat průběh nepokojů minulý týden na základě svědectví turistů, Číňanů žijících v Tibetu i anonymních tibetských bloggerů.

Po protestech 10. března, které měly připomenout potlačení protičínského povstání, se situace zdála vracet k normálu, ale 14. března, začali kolemjdoucí házet kamení na policisty, kteří se snažili blokovat pochod lamaistických mnichů v centru Lhasy.

Demonstranti zaútočili dlažebními kostkami na nepřipravené policisty, kteří utekli. Dav pak obrátil hněv na čínské kolemjdoucí.

„Nejdříve to připomínalo hru. Hodíte kamenem a pak utečete. Ale pak se to ošklivě zvrhlo,“ řekla listu šedesátiletá Kanaďanka Susan Witmoreová. „Tibeťané jsou obvykle tak klidní a přátelští, ale najednou zešíleli,“ řekl
pětadvacetiletý švýcarský turista Claude Balsiger. "Vyli jako vlci… Bylo
to tak brutální, tak násilné."

Tibeťané náhodně napadali Číňany jen podle etnické příslušnosti - čínského motocyklistu, nebo chlapce na kole, kterého nakonec zachránil zahraniční turista. Svědkové také mluví o případech, kdy někteří Tibeťané pomáhali napadeným Číňanům.

Když se po několika hodinách plenění čínské polovojenské síly vrátily odpoledne do centra Lhasy, střílely podle Tibeťanů ostrou municí do tibetského davu, který byl ozbrojen jen kameny či lahvemi s benzinem. Podle Tibeťanů byla řada lidí zabita před známým klášterem Džókhang, kam si pro ně pozdě v noci přišly jejich rodiny.