Číňani se učí fandit na Olympijské hry v Pekingu

Peking - Do letní olympiády v Pekingu zbývá necelých pět měsíců a Čína neponechává nic náhodě. Chce kontrolovat i chování svých fanoušků na stadionech. Vláda vydala oficiální slogany, které mají v létě skandovat. A jak správně fandit, se v Pekingu učí stovky dobrovolníků.

Trénink pekingské dělnické organizace civilizovanému fandění začíná přísahou: „Přísahám na svou vlast a čest, že budu studovat a šířit olympijskou myšlenku, dodržovat olympijskou kázeň a slušně fandit.“ Tréninky fandění organizují jednou týdně odbory. Čína nemá tradici skandování podobnou na západě, ale během olympiády se nechce nechat zahanbit. Učit lidi fandit je podle trenérů lehké. Číňani jsou podle nich disciplinovaní a zvyklí poslouchat rozkazy. 

„Jsme jiná kultura. Čína je země dobrých mravů a lidé jsou zdrženliví. Nepředvádějí se. Cizinci jsou uvolněnější. Když ale dáme čínským fanouškům pokyny, budou fandit dobře a stejně uvolněně jako cizinci,“ vysvětluje trenérka fanoušků Li Ťing-Ian. 

Většina učenlivých fanoušků se však na olympijské soutěže nedostane. Nemají na to peníze. Jistou šanci mají ale ti nejlepší. Organizátoři her jimi chtějí zaplnit nevyprodaná sportoviště, proto berou trénink všichni vážně.