Humanitární pomoc v Afghánistánu čelí kritice

Londýn/Kábul - Britská humanitární organizace Oxfam kritizuje způsob, jakým zahraniční vlády pomáhají Afghánistánu. Ze slíbených peněz na obnovu podle nich dorazila pouze část a celých čtyřicet procent poskytnutých financí prý skončí zpátky v zemích původu.

Britská nadace Oxfam provedla průzkum 94 humanitárních organizací působících v Afghánistánu. A jejich jménem tvrdí, že vyhlídky na mír v této chudé zemi se zmenšují i proto, že se zahraniční pomoc nepoužívá efektivně.
 
Po svržení Talibanu v roce 2001 proběhly velké dárcovské konference. Vzbudily naděje Afghánců, kteří trpěli desítkami let konfliktů. Podle Oxfamu ale stále nedorazila celá třetina slíbených peněz - 10 miliard dolarů.
 
Spojené státy, největší dárce, také přiznaly, že pouze 6 procent pomoci dávají afghánské vládě, což dokládá jasnou nedůvěru v tamní úřady. Američané tvrdí, že za to může špatná bezpečnostní situace. Právě ji ale mělo zklidnit zlepšení podmínek obyčejných lidí. Navíc celých čtyřicet procent poskytnutých peněz nakonec skončí zpátky v dárcovských zemích, utratí se za platy konzultantů a západních občanů v Afghánistánu.

Vydáno pod