Čína odmítla nabídky na zprostředkování rozhovorů o Tibetu

Peking - Čína dnes opět zavrhla zahraniční nabídky na zprostředkování rozhovorů při řešení situace v Tibetu. Peking záležitost považuje výhradně za domácí problém. Čínská vláda však umožní desítce zahraničních novinářů navštívit tibetské správní centrum Lhasu. Podle protibetských organizací jsou zde rozmístěny silné vojenské oddíly a bezpečnostní složky údajně zastrašují Tibeťany.

„Tibet je vnitřní záležitostí Číny a nedovolíme žádné zahraniční vměšování,“ prohlásil dnes mluvčí čínského ministerstva zahraničí Čchin Kang. Reagoval tak na vyjádření Mezinárodního olympijského výboru, který se nabídl jako prostředník při rozhovorech o Tibetu. Už minulý týden Peking odmítl podobné nabídky britského premiéra Gordona Browna a francouzské vlády.

Čínská policie dnes také oznámila, že zatkla 13 buddhistických mnichů, kteří se zúčastnili prvního dne poklidných protičínských protestů ve Lhase. Podle úřadů mniši vykřikovali „reakční hesla“ a nesli vlajky se sněžným lvem. Toho Tibeťané obvykle používají jako symbol pro nezávislost na Číně.

Protibetské organizace s odvoláním na očité svědky uvádějí, že čínská policie masově zatýká obyvatele Lhasy. Buddhistické kláštery, kde protesty propukly, jsou údajně obklíčené vojenskými vozidly. Peking prý i nadále posiluje svou vojenskou přítomnost v autonomní oblasti. Čínské úřady údajně také vyzývají Tibeťany k udávání organizátorů nepokojů, za jejichž odhalení nabízejí finanční odměnu.

Lhasu dnes navštívil čínský ministr veřejné bezpečnosti Meng Ťien-ču, který následně vyzval k přísnější kontrole tibetských klášterů. Meng také řekl, že organizování nepokojů je neslučitelné s hodnotami tibetského buddhismu. O duchovním vůdci Tibeťanů dalajlamovi prohlásil, že se svými činy vyloučil z řad buddhistů.

Peking dnes rovněž uvedl, že umožní desítce zahraničních novinářů navštívit ve středu Lhasu. Čína tak reaguje na protesty zahraničních médií proti vypovězení jejich zpravodajů z Tibetu. Podle agentury DPA však není zřejmé, do jaké míry se budou moci novináři v tibetském správním centru volně pohybovat.

Vydáno pod