Boje v irácké Basře a Bagdádu si vyžádaly přes 60 mrtvých a stovky zraněných

Bagdád - Boje mezi iráckými vojáky a milicemi šíitského radikálního duchovního Muktady Sadra v Basře a Bagdádu si od úterý vyžádaly na 60 mrtvých a přes tři stovky zraněných. Při minometném a raketovém útoku na silně střežené centrum Bagdádu byli těžce zraněni tři Američané.

Irácký premiér Núrí Málikí, který na armádní operace dohlíží z Basry, dnes dal šíitským milicím třídenní ultimátum na složení zbraní. Sadr ho vyzval, aby jihoirácké město opustil, a oznámil, že chce s vládou vyjednávat. Málikí má do Basry vyslat parlamentní delegaci. Vláda chce skoncovat se všemi, kdo drží nelegálně zbraně a účastní se v tomto městě černého obchodování. Její zástupci tvrdí, že operace není zaměřena specificky na Sadrovy lidi, což hnutí tohoto duchovního tvrdí.

V Basře samotné od úterka zahynulo 40 lidí a 200 bylo zraněno. Boje se přenesly už v úterý také do Bagdádu, kde padlo 20 lidí a zraněných je víc než 100. Bojovalo se také v Kútu a vláda vyhlásila zákaz nočního vycházení v Basře a v několika dalších jihoiráckých městech. Mezi oběťmi jsou civilisté, šíitští ozbrojenci i vojáci.

V okolí Basry se nachází mnoho ropných těžebních polí. Těžba prozatím zastavena nebyla, ale zástupci ropného průmyslu oznámili, že budou-li boje pokračovat další tři dny, nedostane se potřebné množství personálu na pracoviště, což ohrozí těžbu i export.

Šíité dnes zaútočili raketami a granáty také na střežené centrum Bagdádu, v němž jsou irácké i zahraniční úřady. Těžce tam zranili tři Američany pracující pro americkou vládu.

Současná operace v Basře je chápána jako zkouška iráckých vládních jednotek, jestli dokážou zajistit klid bez pomoci zahraničních vojáků. Basru a celou provincii do loňska zabezpečovali britští vojáci, kteří teď působí jenom na nedaleké základně a do současných bojů nezasahují. Londýn už snížil kontingent v Iráku na 4000 mužů a do několika měsíců chce stáhnout dalších 2500 lidí.

Bývalý americký generál Jack Keane dnes prohlásil, že by Británie měla svou taktiku přehodnotit. Bylo by prý účinné, aby se Britové vrátili do městských aglomerací a pomohli iráckým jednotkám vypořádat se s novým násilím. USA hodlají do léta z Iráku stáhnout asi 20.000 vojáků, čímž sníží svůj kontingent na asi 140.000 lidí.

Útok amerického letectva je dnes hlášen na město Tikrít, v němž žijí hlavně sunnité a příznivci svrženého prezidenta Saddáma Husajna. Při této akci prý zahynulo přinejmenším osm civilistů, včetně místního soudce. Armáda Spojených států tvrdí, že útok směřoval na buňku Al-Káidy, a přiznala, že byli zasaženi také civilisté, protože teroristé operovali z obydlené oblasti.

  • Konflikt v irácké Basře autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/2/142/14136.jpg
  • Boje v irácké Basře autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/2/142/14127.jpg
  • Konflikt v irácké Basře autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/2/142/14135.jpg
  • Krvavá skvrna autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/2/143/14218.jpg