Američané budou cizincům při vstupu snímat otisky všech deseti prstů

New York - Americké úřady zpřísňují požadavky při cestě do Spojených států. Cizinci si při vstupu na americké území budou muset nechávat vzít otisky všech deseti prstů. Dosud odevzdávají pouze otisky obou ukazováčků. Speciální skenery se začaly používat na letišti Johna Fitzgeralda Kennedyho v New Yorku, kde přistávají letadla Českých aerolinií z Prahy. Opatření, které má podle amerických úřadů zvýšit bezpečnost USA, funguje již od listopadu loňského roku na washingtonském Dullesově letišti.

„Na rozdíl od jmen a dat narození jsou biometrické údaje zcela unikátní a téměř nezfalšovatelné. Krádeže totožnosti jsou přitom stále větším problémem. Kontrola biometrických údajů ochrání návštěvníky před zneužitím jejich dokladů v případě ztráty nebo krádeže,“ zdůvodňuje americké opatření Leon Hayward, ředitel newyorského oddělení celní kontroly.

Snímání otisků cizincům zavedly Spojené státy před čtyřmi lety, kdy to odůvodnily potřebou větší bezpečnosti po teroristických útocích z 11. září 2001. Vedle otisků pořizují imigrační úředníci také digitální fotografie cizinců. Obojí se týká všech návštěvníků USA bez ohledu na to, zda přijíždějí s vízem, nebo bez něho. 
 

Otisky prstů odevzdávají všichni návštěvníci Spojených států ve věku mezi 14 a 79 lety. Podle úřadů odhalili imigrační úředníci za čtyři roky fungování systému prostřednictvím kontroly biometrických údajů několik tisíc podvodníků.

Biometrické údaje používají americké úřady ke zjištění případných teroristů, zločinců či osob, které v minulosti porušily americké imigrační zákony. V případě cizinců z vízových zemí tak rovněž ověřují jejich totožnost, protože otisky a fotografie musejí žadatelé o víza poskytnout už na amerických konzulátech v zahraničí. Podle informací ministerstva vnitřní bezpečnosti už většina těchto úřadů snímá žadatelům otisky všech deseti prstů. 

Databáze otisků čítá 90 milionů snímků. Její rozšíření údajně pomůže k větší přesnosti a k minimalizaci případů chybné identifikace či záměny osob. Přechod na snímání deseti prstů připravovalo ministerstvo prý už dlouhou dobu. Kritici dosavadního systému tvrdili, že databáze není kompatibilní se záznamy Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI), které uchovávají otisky všech prstů obou rukou.

Skenery na snímání všech deseti prstů již byly spuštěny také na letištích v Atlantě, Chicagu, Bostonu, Miami a v San Francisku, do konce roku by ale měly být na všech hraničních přechodech do Spojených států. O jejich zavedení navíc uvažuje i Velká Británie, Kanada a Evropská unie.
 
Snímání otisků ukazováčků a fotografování všech přijíždějících cizinců zavedlo v listopadu loňského roku také Japonsko, které se tak stalo po Spojených státech druhou zemí světa s tímto opatřením. Podobně jako USA je odůvodnilo potřebou posílení bezpečnosti. Vzbudilo tím ale kritiku domácích ochránců lidských práv i podnikatelských kruhů.

Vydáno pod