IKEM má dva nové tomografy

Praha - V pražském Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) bude otevřeno nové pracoviště magnetické rezonance. Do IKEMu přibudou po dvaceti letech dva nové tomografické přístroje, které by měly urychlit a zkvalitnit práci lékařů a výzkumníků.

Přístroje umožňují skloubit provoz experimentální s klinickým. Magnetická rezonance není léčebnou metodou, ale slouží k zobrazování různých částí těla lidského organismu. Tomograf dokáže zobrazit prakticky všechny tkáně, podmínkou však je, aby obsahovaly vodu, jinak jsou nezobrazitelné.

Původně sloužila tato metoda ke zkoumání mozku a míchy, např. mozek si tak lékaři mohou prohlédnout ve všech vrstvách a v různých řezech. Od zobrazování mozku a míchy se postupně přešlo i k jiným tkáním, jako jsou cévy nebo i srdce. Díky těmto informacím mohou lékaři s mnohem větší přesností připravit operace tím, že se naprosto konkrétně umějí podívat do lidského těla.

Pracoviště budou kromě lékařů využívat i výzkumníci, a to pro buněčné a molekulární zobrazování. Přístroje jim umožní zkoumat chování buněk po transplantaci.

Magnetická rezonance nemá žádné prokázané negativní vlivy na zdraví, výjimkou jsou pouze pacienti s kardiostimulátorem. Problémem může být také klaustrofobie, protože pacient je při vyšetření umístěn v úzkém tunelu.