Vláda dala zelenou reformě financování vědy a výzkumu

Praha - Českou vědu čekají zásadní změny. Vláda dnes totiž schválila návrh reformy systému výzkumu, vývoje a inovací, který připravila Rada pro výzkum a vývoj. Snižovat se bude počet institucí, které přidělují českým vědcům finanční prostředky ze státního rozpočtu. Radikální škrty čekají i základní výzkum.

V současnosti přiděluje peníze na českou vědu 22 institucí, v příštích letech by měl jejich počet klesnout na polovinu. Premiér Mirek Topolánek (ODS), ale požaduje ještě razantnější zásah. Konečný počet poskytovatelů by podle něj neměl přesáhnout pět. Redukce by měla probíhat postupně až do roku 2012. Jako vzor by mohly České republice sloužit například Velká Británie a Irsko, kde vědcům poskytuje peníze jen jedna instituce.
 
Dalším bodem, na který se chce vláda zaměřit, je důslednější kontrola výsledků základního výzkumu. Chce omezit i počet finančních prostředků, které do něj ze státního rozpočtu plynou. Tato část reformy sklízí kritiku řady vědeckých pracovníků i opozice. „My se obáváme, že o finanční prostředky přijdou hlavně velké univerzity a výzkumné ústavy,“ podotkl poslanec ČSSD Bohuslav Sobotka. 

Topolánek ale veškeré obavy ze škrtů zásadně odmítá. Jestliže se někteří vědci změn bojí, mají podle něj „obavu z narušení standardních penězovodů, které nevedly k výsledkům“. Podle předsedy Akademie věd ale může základní výzkum těžko podporovat někdo jiný než stát, přesto by podle něj mohla být reforma úspěšná.

Vládu přiměly k reformním krokům zejména nízké přínosy výzkumu a vývoje pro českou ekonomiku. Dosavadní systém není schopen poskytovat prostředky včas a neumožňuje efektivní využití zdrojů Evropské unie. Čeští vědci kvůli tomu zaostávají v citovanosti, aplikacích inovací i v patentování svých vynálezů.