Severoatlantická aliance spustí vlastní internetovou televizi

Brusel - Severoatlantická aliance hodlá spustit vlastní internetovou televizi. Chce tak prezentovat své aktivity a přínos, jaký její vojáci při misích v různých částech světa přinášejí. Reaguje tak ale i na fakt, že moderních médií - hlavně internetu a různých audio a video nahrávek - hojně využívají i teroristé a radikálové, s nimiž se alianční síly střetávají mimo jiné hlavně v Afghánistánu. Podle mluvčího Jamese Appathuraie bude televize spuštěna příští týden v Bukurešti, kde se od 2. do 4. dubna koná summit NATO. Většinu potřebných financí na její spuštění poskytla dánská vláda.

Šéf aliance Jaap de Hoop Scheffer před časem prohlásil, že na mediální frontě v Afghánistánu jsou alianční síly do značné míry handicapovány zastaralou technikou i nedostatkem vycvičených mediálních expertů. „Bojujeme s jednou rukou za zády. Co se videa týká, tak se upřímně nacházíme někde v době kamenné,“ řekl tehdy. Přitom předáci sítí, jako je al-Káida, umějí docela šikovně využívat těchto moderních technologií. Tu a tam do médií zašlou vzkaz či hrozbu, které se pak rychle rozletí po celém světě.

Webová stránka www.natochannel.tv nabídne příspěvky natočené přímo v terénu i záznamy z nejrůznějších aliančních archivů. Reportáže a příspěvky by se měly zaměřovat zejména na misi zhruba 47 000 vojáků, kteří pod vlajkou aliance slouží v Afghánistánu sužovaném násilnostmi. V něm by podle plánů aliance mělo působit hned několik samostatných štábů s vybavením, které by přímo v terénu pořizovaly záběry a monitorovaly činnost aliančních sil a podobně. Na zmiňovaném webu si běžní lidé budou moci prohlížet reportáže. Zároveň však půjde i o nástroj pro novináře, kteří tam budou mít předpřipravené materiály k volnému využití v jejich vlastních reportážích.

Podobným způsobem funguje už nyní třeba unijní televize EBS, kterou je možné sledovat přes webové stránky Evropské komise. Ta běží v podstatě celý den a kromě záznamů z různých akcí či tematických materiálů spjatých nějakým způsobem s Evropskou unií se na ní živě, a to v různých jazykových mutacích, přenáší významná zasedání unijních špiček či tiskové konference. Vedle toho má vlastní webové vysílání třeba i Evropský parlament, který ho spouští hlavně během plenárních zasedání zákonodárného sboru.

Na webových stránkách NATO www.nato.int jsou už nyní k dispozici určité výtahy z nahrávek tiskových konferencí či videoblog aliančního mluvčího. Nyní by se však tyto služby měly do značné míry rozšířit a hlavně by měly obsahovat mnohem více aktuálních materiálů přímo z terénu, nikoli výhradně z tiskových sálů a zasedacích místností.