Studna uvěznila v Indii a Číně dvě děti

Dillí/Peking - Dvě identická dramata se včera odehrála v indickém městě Agra a čínském Dezhú. Do hlubokých, nezajištěných studní tam spadly dvě malé holčičky a samy se nedokázaly dostat ven. Na pomoc byli povoláni záchranáři, kteří po komplikovaných mnohahodinových akcích dívky dokázali ve zdraví vyprostit.

Dvouletá Vandana spadla do dvanáct metrů hluboké a nezajištěné studny, když si šla hrát ven před dům. Na místo dorazil okamžitě tým armádních ženistů. Vojáci měli strach, aby stěny studny dívku nezasypaly. Bagrem proto do země vyhloubili jámu a k dívce se prokopali až ve dvanáctimetrové hloubce. Operace trvala sedmadvacet hodin a přihlížela jí řada obyvatel města. „Do akce jsme zapojili armádu i lékařský tým. Šťastný konec ale přišel určitě i díky modlitbám celé země,“ uvedl zaměstnanec radnice v Agře Mukeš Mesram. Malá Vandana je momentálně v péči lékařů, žádné vážné zranění ale neutrpěla. 

Dramatičtější průběh měla záchrana roční holčičky v čínském městě Dezhú. Dítě bylo na dně studny ponořené téměř celé ve vodě. Do úzké roury museli záchranáři pumpovat vzduch. Záchranáři marně zkoušeli různé způsoby, jak holčičku dostat ven. Nakonec spustili dovnitř provaz s několika háky, kterými se jim podařilo zachytit její oblečení. Holčičku pak opatrně vytáhli na povrch. Radnice už vyzvala rodiče, ať studnu napříště lépe zajistí.