Podle Paroubka je dohoda mezi USA a Ruskem o radaru na spadnutí

Moskva - Dohoda mezi Spojenými státy a Ruskem týkající se možnosti rozmístění prvků amerického protiraketového deštníku v České republice a Polsku je na spadnutí, prohlásil po jednání v ruském parlamentu šéf opoziční české ČSSD Jiří Paroubek. Na schůzce mu to prý řekl předseda zahraničního výboru Státní dumy, ruské dolní parlamentní komory, Konstantin Kosačov. Paroubek zároveň kritizoval české vyjednavače. Podle něj nedokázali konečnou podobu dohody ovlivnit tak, jako jejich polští kolegové.

„Myslíme, že chápeme i určité základní rysy té dohody. Významnou roli při té dohodě sehrála nikoli česká, ale polská vláda. Myslím, že to bude určité překvapení pro českou veřejnost,“ poznamenal Paroubek, jehož ČSSD stavbu amerického radaru v českých Brdech odmítá. Předseda vlády Mirek Topolánek (ODS), který nynější cestu zástupců ČSSD do Moskvy označil za „smrtící“ pro Českou republiku, je podle Paroubka „zjevně duševně vyčerpán“.

„Pan Topolánek v těch jednáních s Američany projevil kolosální neschopnost cokoliv dohodnout,“ podotkl Paroubek s tím, že čeští vyjednavači se měli „alespoň přiblížit jednacímu potenciálu polského premiéra (Donalda) Tuska“. O konkrétních podrobnostech blížící se rusko-americké dohody, které se od Kosačova dozvěděl, však nechtěl předseda ČSSD hovořit.

Rusko původně prvky protiraketového deštníku v Evropě odmítalo s tím, že se jedná o hrozbu strategické rovnováze ve světě i ruské národní bezpečnosti. Poté, co před několika dny v Moskvě američtí ministři zahraničí a obrany Condoleezza Riceová a Robert Gates předložili oficiálně zatím nezveřejněné návrhy mající ruské obavy rozptýlit, se zřejmě ruská strana s existencí systému smířila. Americký prezident George Bush se v nejbližší době dvakrát sejde se svým ruským protějškem Vladimirem Putinem. Uvidí se 4. dubna na summitu NATO v Bukurešti a o dva dny později v jihoruském letovisku Soči.

Očekává se, že na jedné z těchto schůzek by mohla být domluvena definitivní dohoda spojená s rozmístěním radaru v ČR a sil s antiraketami v Polsku. Podle informací z ruských médií nabízí Američané Rusům možnost inspekcí objektů systému v ČR a Polsku, omezení možností radaru tak, aby nemohl sledovat ruský vzdušný prostor a slibují, že rakety do sil v Polsku neumístí do té doby, než bude zjevné hrozící nebezpečí. Rusko je zřejmě ochotné s podobnými podmínkami souhlasit, přesto by ale bylo raději, kdyby systém nevznikl vůbec.

„Shodli jsme se s ruskou stranou, že pro umístění radaru nejsou žádné podstatné důvody. A pokud někdy v budoucnu budou, možná to změní i náš pohled na věci,“ zopakoval dnes názor ČSSD její předseda Paroubek.

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov dnes prohlásil, že nejlepší způsob, jak uklidnit ruské obavy z evropských prvků americké protiraketové obrany, by bylo vůbec radar v ČR a sila pro antirakety v Polsku nestavět. Šéf ruské diplomacie dodal, že Moskva pokračuje ve zkoumání poslední podoby návrhů, které před několika dny nabídli američtí ministři obrany a zahraničí Robert Gates a Condoleezza Riceová.

Sám Kosačov novinářům po jednání řekl, že problematika protiraketové obrany je problémem především mezi Ruskem a USA. „Mrzí nás, že Česko se stalo rukojmím této situace. Problematika protiraketové obrany v Evropě se projednává nad hlavami obyvatel ČR a Polska, dokonce mimo struktury kolektivní bezpečnosti, jichž je Česko plnoprávným členem, tedy NATO a EU,“ zdůraznil Kosačov. Postup zvolený českou vládou mu prý nepřipadá správný, protože protiraketový systém je podle něj neefektivní a nemůže řešit problémy, se kterými se v nynějším světě setkávají USA, Severoatlantická aliance a také Rusko.

„Musíme postupovat společně. Pokud jsou snahy jednostranně vytvořit systém, který navíc u potenciálního partnera vyvolává obavy, to mi připadá jako krajně nevhodné řešení, které je navíc českému národu vnucováno shora,“ uvedl předseda zahraničního výboru Státní dumy.

Podle místopředsedy Poslanecké sněmovny Lubomíra Zaorálka jde o selhání české vlády, protože o podmínkách umístění protiraketového systému na území ČR se dohadují velmoci bez české účasti.