Razie běloruské policie v bytech a redakcích nezávislých novinářů

Minsk - Běloruská tajná policie (KGB) provedla razie v bytech a redakcích nezávislých novinářů a zabavila počítače a další materiály u nejméně 16 novinářů pracujících pro nezávislé noviny a rádia. Informovaly o tom tiskové agentury. Podle Běloruské asociace novinářů policie tímto způsobem chce zabránit tomu, aby se o prezidentovi Lukašenkovi šířily takzvané lživé informace. Nad akcemi běloruské tajné policie vyjádřil vážné znepokojení polský prezident Lech Kaczynski. Odsoudily je i Spojené státy.

Běloruská policie zabavila počítače a kamery nejméně 16 novinářů pracujících pro Radio Svoboda, Radio Racja, Evropské rádio pro Bělorusko a televizní kanál Belsat. Běloruské radio Racja je financováno ze soukromých zdrojů. Nejméně dva jeho redaktoři byli dopoledne tajnou policií vyslýcháni. „Odmítla jsem odpovídat na otázky spojené s mou prací v rádiu a v tiskovém oddělení opozičního představitele Aljaksandra Milinkeviče,“ řekla agentuře AFP Joulija Kotskaja, která pracuje pro radio Racja.

Prohledány byly také byty novinářů televizního kanálu Belsat, který vysílá v běloruštině z Polska. Radio Svoboda financuje americký Kongres a Evropské rádio pro Bělorusko zase Evropská komise. Podle AFP policie zároveň prohledala i sídla nevládních organizací a opozičních mládežnických hnutí.

Šéfka Běloruské asociace novinářů Žana Litvinová řekla agentuře AP, že dnešní razie tajné policie jsou odvetou za to, že novináři široce zpravodajsky kryli středeční protestní akci opozice. Její demonstraci, která byla svolána u příležitosti výročí vyhlášení prvního nezávislého běloruského státu v roce 1918, policie brutálně rozehnala s odůvodněním, že nebyla oficiálně povolená.

V Polsku Agnieszka Romaszewská, která řídí společnost Belsat TV, řekla, že asi 20 televizních redaktorů společnosti bylo zatčeno a policie zabavila množství vysílacího zařízení.

Polský prezident Lech Kaczynski podle agentury AP vyjádřil nad akcemi běloruské policie vůči novinářům velké znepokojení a řekl, že podle jeho názoru je situace v Bělorusku čím dál tím horší.

Ostrého odsouzení se běloruským úřadům dostalo od Spojených států, které jejich kroky proti novinářské obci označily za brutální a autoritářské. „Režim Alexandra Lukašenka se znovu ukázal jako brutální autoritářská diktatura, která nestydatě ignoruje lidská práva a základní svobody,“ řekl mluvčí amerického ministerstva zahraničí Sean McCormack.

Vydáno pod