Heathrow otevíralo nový terminál: chaos a zrušené lety

Londýn - Otevření nového terminálu na londýnském letišti Heathrow provázely organizační problémy. Sedm letadel odstartovalo bez zavazadel, přes třicet jich vůbec neodletělo. Supermoderní terminál číslo pět, který stál v přepočtu téměř 140 miliard korun a je řízen novým počítačovým systémem, měl být chloubou společnosti British Airways. Společnost ale nezvládla organizaci.

Vedení British Airways se pasažérům, které postihlo zpoždění letů nebo výdeje zavazadel, omluvilo. Cestující dostali od aerolinek sto liber na nocleh. Přesto ale někteří z nich radši přespali na letištní podlaze, protože hotely v blízkosti letiště si obvykle účtují až dvojnásobek.

Letecká společnost slibuje, že problémy se už nebudou opakovat. Cestující ale berou ujištění společnosti s rezervou. Kvůli softwarové chybě například minulý měsíc zkolaboval zavazadlový systém v terminálu čtyři, kde se následně nahromadily čtyři tisíce kufrů. Ve ztrátách zavazadel drží British Airways nelichotivou první příčku v Evropě. Jen v minulém roce jich ztratila přes milion.