Čína pustí diplomaty do Tibetu; na olympiádu nepojede Merkelová ani Tusk

Peking - Zahraniční diplomaté působící v Pekingu dnes odcestovali do tibetského správního střediska Lhasy. Čínská vláda pozvala na dvoudenní cestu diplomaty ze sedmnácti zemí, včetně Spojených států, Velké Británie nebo Francie. Předpokládá se, že Čína tímto krokem chce vyhovět žádostem z celého světa, aby dění v Tibetu zkontrolovali nezávislí odborníci.

První skupina novinářů dnes ukončila třídenní návštěvu Lhasy. Na místě skupina buddhistických mnichů narušila tiskovou konferenci a obvinila Čínu z porušování náboženské svobody a z falšování informací o nepokojích v Tibetu.

Čínská oficiální média dnes poprvé přiznala, že mezi oběťmi nepokojů jsou i tři Tibeťané. Doteď přitom mluvila o 22 „nevinných obětech“, jak označovala čínské obchodníky a policisty. Tibetské exilové organizace nicméně udávají přinejmenším 140 mrtvých, a to především Tibeťanů.

Potlačení protičínských nepokojů ve Lhase už má za následek několik bojkotů pekingské olympiády. Nově dnes německá diplomacie oznámila, že na zahajovací ceremoniál olympijských her v srpnu nepojede kancléřka Merkelová. Ke stejnému kroku se rozhodl i polský premiér Tusk.