V Sydney zhasla světla v rámci akce Hodina pro Zemi

Sydney - Australské Sydny se večer na hodinu ponořilo do tmy. Světla zhasl most v přístavu, budova opery, úřady i některé domácnosti. Takzvanou Hodinu pro Zemi každoročně pořádá Světový fond na ochranu přírody (WWF), aby upozornil na klimatické změny. Letos kromě Sydny vypnou světla stovky dalších měst ve více než 35 státech.

Lidé a podniky ve stovkách měst ve více než 35 zemích mají během letošní akce večer místních časů na hodinu zhasnout světla a vypnout televizory. Jako první se do ní zapojili obyvatelé na Novém Zélandu a na Fidži. Loni se podle organizátorů na projektu podílely více než dva miliony lidí a na 2000 podniků. WWF věří, že letos bude mít akce ještě větší odezvu.

„Je to výzva k probuzení. Opravdu potřebujeme plán pro naši budoucnost. Hodina pro Zemi je něco, co všichni můžeme společně udělat,“ prohlásil starosta Sydney Clover Moore. Nechal na hodinu vypnout i věhlasnou operu a přístavní most.

Akce Hodina pro Zemi zatím v Česku nevzbudila velký ohlas. Celkový počet lidí, kteří se nakonec připojí, však nelze předem odhadnout. Podle agentury AP se ze zemí Evropské unie oficiálně přihlásily k projektu jen Irsko a Dánsko.