Summitu LAS v Damašku dominuje krize v Libanonu

Damašek - Bojkot řady členských zemí poznamenal dvoudenní summit Ligy arabských států v syrském Damašku. Hlavní spojenci USA v oblasti jako například Egypt, Saúdská Arábie nebo Jordánsko na jednání vyslaly jen delegace na nižší úrovni. Obviňují Sýrii z podílu na pokračující politické krizi v Libanonu. Země je od listopadu bez prezidenta a libanonská delegace do Damašku nepřijela vůbec. Sýrie za bojkotem vidí snahu Spojených států rozdělit arabské země. Libanon se summitu LAS neúčastní vůbec, jako první arabská země od roku 2000, kdy se schůzky začaly pořádat.

Libanonský premiér Fuád Siniura v pátek prohlásil, že Sýrie už čtyři měsíce blokuje volbu prezidenta. Sýrie a Írán, tedy největší podporovatelé libanonského opozičního šíitského hnutí Hizballáh, by měly konečně vzít na vědomí, že je Libanon svrchovaným státem, zdůraznil Siniura.

Syrský prezident Bašár Asad dnes v zahajovacím projevu odmítl obvinění, že by se jeho země vměšovala do krize v Libanonu. Klíč k řešení problémů prý mají v rukou sami Libanonci. Konflikt v Libanonu odráží podle agentury Reuters širší boj o vliv v regionu mezi Spojenými státy a syrským spojencem Íránem.

Asad zároveň vznesl dotaz, jak dlouho ještě mohou arabské země zachovávat v platnosti svou nabídku mírové dohody s Izraelem a varoval, že by měly hledat alternativu k arabskému mírovému plánu z roku 2002, který se Izrael stále zdráhá přijmout. Plán nabízí Izraeli normalizaci vztahů s arabskými zeměmi výměnou za jeho stažení z palestinských území zabraných ve válce roku 1967, vyhlášení palestinského státu s Jeruzalémem jako hlavním městem a vyřešení otázky palestinských uprchlíků.

Izrael Asad obvinil z toho, že podněcuje u svých obyvatel nenávist k Arabům a jeho vedení rozhodně neprojevuje vůli k mírovému řešení situace na Blízkém východě. Výjimečně ovšem chyběla v jeho projevu kritika americké vlády, které jinak Asad pokaždé připisuje odpovědnost za všechny krize v regionu, poznamenala agentura DPA.