Boje mezi šíitskými milicemi a iráckou armádou pokračují

Bagdád - Radikální duchovní Muktada Sadr odmítl výzvu irácké vlády, aby jeho šíitské milice složily zbraně. Sadrův poradce uvedl, že odzbrojí, pokud vláda bude souhlasit s ukončením americké okupace země. Irácká armáda zahájila ofenzivu proti Sadrovým stoupencům v úterý. Bojuje se v několika městech, včetně Bagdádu, Basry nebo Karbaly. Při střetech přišlo o život na 200 lidí.

Ofenziva iráckých vládních jednotek za podpory amerických vojáků proti milicím radikálního šíitského duchovního Muktady Sadra pokračuje v řadě iráckých měst, odkud jsou hlášeny stále další oběti na životech. Nově dnes boje vzplály v Karbale, kde bylo podle místní policie zabito 12 členů Sadrovy Mahdího armády a 25 milicionářů bylo zatčeno. Za čtyři dny bojů v bagdádské čtvrti Sadr bylo už zabito nejméně 125 lidí a 892 raněno, uvedla agentura EFE. V Basře britské jednotky poprvé nasadily dělostřelectvo na podporu vládních sil, zejména k umlčení minometů nepřátelských milicí.

Vládní jednotky v úterý zahájily operaci proti údajně kriminálním a nelegálně ozbrojeným živlům v Basře. Armádní operace se později rozšířila na další šíitské bašty v Iráku. V celé zemi už bylo během bojů zabito přes 200 lidí. V Bagdádu vojenské velitelství vyhlásilo ve čtvrtek večer zákaz nočního vycházení s platností do nedělního rána.

Americká armáda dnes oznámila, že její příslušníci v pátek při různých přestřelkách a náletech v Bagdádu zabili 48 „teroristů a kriminálních živlů“. Jeden americký voják byl zabit při pumovém útoku jižně od metropole. Nastražená bomba zabila dnes ráno na východě metropole dva americké vojáky. Podle agentury AP od počátku iráckého tažení v březnu 2003 padlo nejméně 4007 příslušníků amerických ozbrojených sil.

Premiér Núrí Málikí kvůli násilnostem odřekl účast na víkendovém summitu arabských států v Damašku. Dnes mělo původně vypršet ultimátum, které dal Málikí milicím na odevzdání nelegálně držených zbraní. Premiér ale později lhůtu prodloužil do 8. dubna. Mahdího armáda v Basře ultimátum už odmítla.

Sadr, který zpochybňuje práci Málikího vlády, označil armádní operaci za pokus eliminovat co nejvíce svých stoupenců, zorganizoval protivládní demonstrace a chce vyjednávat. Své věrné však vybízí, aby neskládali zbraně. Málikí ve čtvrtek prohlásil, že operace bude pokračovat, a zdůraznil, že je protiústavní jednat s kriminálními živly. Americký prezident George Bush označil Málikího rozhodnutí za odvážné a operaci za důkaz bojeschopnosti iráckých jednotek.

Mezitím se množí náznaky, že ofenziva proti Sadrovým milicím je součástí mocenského boje mezi šíitskými stranami. V Hille zaútočili Sadrovi stoupenci na kancelář Strany islámu (Ad-Dava) šíitského premiéra Málikího. V Karbale zase vyšlo v pátek do ulic kolem 2000 členů Ad-Davy a další koaliční šíitské strany Nejvyšší islámské irácké shromáždění (SIIC) na protest proti Sadrovu hnutí. „Pošlete nás do bojů v Basře,“ volali demonstranti a vyzývali vládu, aby nepolevila v boji proti milicím.