Francouzští handicapovaní manifestovali v Paříži za víc peněz

Paříž - Francouzská metropole zažila ojedinělou demonstraci několika tisíc handicapovaných lidí. Ti požadovali, aby jim vláda zvýšila sociální dávky a umožnila důstojnější život. V prezidentském paláci předali petici s padesáti tisíci podpisy. "Handicap a nemoc rovná se bída", "Už ne plané sliby" byla některá z hesel, jež se v průvodu objevovala.

Akci pořádaly organizace sdružující postižené lidi, přidaly se i sdružení nemocných a aktivistů za lidská práva. Do Paříže dopravily demonstranty speciálně vypravené vlaky, letadla a autobusy.
 
Ve Francii dostávají dospělí postižení, kteří nemohou pracovat, příspěvek 628 eur, což je v přepočtu asi 16 tisíc korun. Dávku pobírá 810 tisíc lidí. Postižení požadují, aby se příspěvek dostal na úroveň minimální mzdy, což by činilo asi dvojnásobek současného příspěvku.
 
Ministr práce Xavier Bertrand, který přijme zástupce sdružení handicapovaných v úterý, označil jejich hnutí za legitimní. Vláda je ale prozatím schopna slíbit jen zvyšování příspěvku během příštích pěti let o pět procent ročně.