Aktivisté se pokusili narušit předání olympijského ohně Číně

Atény - Řecko dnes předalo pochodeň s olympijským plamenem organizátorům olympijských her v Číně. Slavnostní ceremoniál sledovalo 20 tisíc diváků. Pouť ohně z Olympie do Atén se pokusili narušit aktivisté protestující proti čínské vládě v Tibetu a proti potlačení tamních nepokojů, mezi nimi byl i jeden Čech, kterého policie na dvě hodiny zatkla.

Demonstranti se snažili narušit slavnostní ceremoniál máváním tibetské vlajky, prohlašovali hesla vyzývající k osvobození Tibetu. Proti aktivistům ale okamžitě zasáhla řecká policie, protestanti se pokusili prorazit policejní kordon. To se jim nepovedlo, policisté zadrželi nejméně šest z nich.
 
Řekové dnes oficiálně předali oheň organizátorům olympijských her v Pekingu. Pochodeň putovala z Olympie na stadion v Aténách, kde se v roce 1896 konaly první novodobé hry. Na klidný průběh akce dohlížely asi dva tisíce policistů. Stovky strážců pak byly i na stadionu, kde se slavnostní ceremoniál konal. Toho se zúčastnili i řecký premiér a prezident nebo předseda přípravného výboru olymiády Liou Čchi.

V indickém městě Dharamsála dnes odstartovala také „nezávislá olympijská pochodeň“. Ta má konkurovat skutečnému olympijskému ohni. „Nezávislá pochodeň byla zapálena na protest proti čínskému režimu vládnoucímu v Tibetu,“ řekl předseda nezávislé organizace Kongres tibetské mládeže sídlící v Indii.

Oficiální pochodeň nyní poputuje do Pekingu, kde se rozdělí. Jeden oheň zamíří na vrchol Mount Everestu, durhý pak obletí svět. Čeká jej více než 137 tisíc kilometrů dlouhá cesta, při níž navštíví všechny kontinenty světa. V řadě zemí, kudy povede trasa olympijské pochodně, už jsou naplánovány protičínské protesty. Ty jsou očekávány především v Londýně, San Francisku nebo v Tibetu, kam má oheň také dorazit.