Kamenolom v Gánovcích, kde se našel mozek neandrtálce, chátrá

Gánovce - Starý kamenolom v Gánovcích u Popradu, kde se před více než 80 lety našel odlitek mozku neandrtálského člověka je chráněnou památkou. Stát se o ní ale nestará a navíc jejím majitelům brání, aby svůj majetek mohli užívat. Sedmdesátiletá žena patnáct let neúspěšně zápasí s úředníky. A národní památka zatím chátrá.

Zkamenělinu mozku neandrtálce našel v kamenolomu v Gánovcích střelmistr Koloman Koky, který pracoval u praděda Georgíny Lišiakové. Ta zestátněný lom v restituci zdědila. „Byla to taková euforie, co všechno z toho bude. Nakonec ale nadšení kleslo na nulu,“ říká Lišiaková.
 
Lom je národní památkou, ale stát se o ní nestará. Ze svého dědictví nemá nic ani Georgína Lišiaková. Když žádala od vlády kompenzace, neuspěla. A pozemek prodat nemůže, protože její dědictví chrání stát.
 
Do kamenolomu, kde byl nalezen zkamenělý mozek neandrtálce, přitom míří i turisti, kteří chtějí vidět, kde se unikát našel. Majitelka se však o památku postarat nemůže. Přitom už v 70. letech se tu plánoval archeologický park. Dnes se o něco podobného pokouší skupinka nadšenců.
 
Kdyby se jejich projekt podařilo zrealizovat, mohli by se z utrápených majitelů stát hrdí vlastníci jedné z nejvýznamnější archeologické památky v Evropě.

Vydáno pod