V Harare byli v ulicích před oznámením voleb policisté

Harare - V ulicích zimbabwské metropole Harare byly v noci rozmístěny policejní oddíly. Skupiny ozbrojenců, tvořené vždy nejméně šesti muži, byly údajně rozmístěny i v chudinských částech města. Policisté vyzývali obyvatele, aby nevycházeli ven ze svých domovů, dokud nebudou vyhlášeny výsledky sobotních prezidentských voleb. Podle agentury Reuters to podporuje obvinění opozice, že by se autoritativní prezident Robert Mugabe mohl snažit zmanipulovat výsledky hlasování. První výsledky by podle agentury AFP měly být zveřejněny dnes "06:00 SEČ".

„Jsou tu a řekli nám, abychom zůstali uvnitř,“ sdělil Reuters jeden z
obyvatel východního předměstí Tafara. Vítězem sobotních prezidentských a parlamentních voleb se stala v neděli zimbabwská opozice, která tvrdí, že se jí hlasováním podařilo sesadit prezidenta Roberta Mugabeho.

Mugabe je Západem považován za diktátora. Zemi vládne už 28 let. Opozice zároveň kritizovala volební komisi za to, že odložila zveřejnění prvních výsledků voleb, ačkoli podle ní byly v řadě míst hlasy už sečteny. Předseda volební komise George Chiweshe zdržení při zveřejnění výsledků zdůvodnil údajným složitým sčítáním hlasů. Je to ostatně poprvé, co se v Zimbabwe konají prezidentské, parlamentní a obecní volby najednou.

Sobotní volby byly pro čtyřiaosmdesátiletého prezidenta Mugabeho zatím největší politickou výzvou za celou dobu jeho politické existence. Střetl se v nich s vůdcem hlavního opozičního Hnutí pro demokratickou změnu Morganem Tsvangiraiem a také se svým bývalým ministrem financí Simbou Makonim.