Hamas zve Abbáse k jednání, unesený izraelský voják je prý naživu

Londýn - Exilový šéf palestinského radikálního islamistického hnutí Hamas Chálid Mišal dnes vyzval předsedu palestinské správy Mahmúda Abbáse, aby přijel do Gazy. Mají tu jednat o situaci na palestinských územích. V rozhovoru, který dnes odvysílala britská televize Sky News Mišal, kromě toho řekl, že izraelský voják Gilad Šalit, unesený palestinskými radikály v roce 2006, je stále naživu a je o něj dobře postaráno.

Cílem diskusí by podle Mišala mělo být znovu nalézt palestinskou jednotu, najít příčinu problémů a vyřešit problém bezpečnosti.

Hamas se loni v červnu po krátkém ozbrojeném boji zmocnil kontroly nad pásmem Gazy, odkud vyhnal bezpečnostní síly loajální prezidentu Abbásovi. Ten následně rozpustil vládu, ve které Hamas dominoval. Izrael reagoval hospodářskou blokádou pásma, kterou chce navíc přinutit Hamas zastavit ostřelování svého území. Situace, kdy má Abbás pod kontrolou jen část palestinského území, komplikuje i obnovená izraelsko-palestinská mírová jednání.

Extremisti unesli desátníka Gilada Šalita v červnu 2006 ze stanoviště na hranici s pásmem Gazy. Dva další vojáky tehdy zabili, ale mladičký, tehdy 19letý desátník se stal důležitým nástrojem vyjednávání. Mišal zopakoval, že Šalitův případ bude řešit jen v souvislosti osudy palestinských vězňů.

„Jsou tady rozdíly: za prvé Šalit proti nám bojoval, zatímco většina palestinských vězňů jsou civilisté z palestinského parlamentu, političtí, nikoliv vojenští vůdci. A druhý rozdíl - Gilad Šalit je naživu a zacházíme s ním dobře, zatímco Izrael s našimi vězni zachází špatně a všichni to vědí,“ prohlásil v televizi Mišal.

Hamas vloni Izraeli zaslal seznam 450 svých lidí, které chce vyměnit za Šalita. Pro Izrael má mnho z nich na rukou krev a zůstanou ve vězění. Lídr Hamasu se znovu ozval v době, kdy se mírový proces v Izraeli snaží oživit americká ministryně zahraničí Condoleezza Riceová. Hamas izolovaný v pásmu Gazy ale její návštěvu zavrhuje.

„Její návštěva není vítaná. Condoleezza Riceová a kdokoliv z americké vlády přinášejí pro Palestince jen tragédii a otřesy. Riceová přijela vytvořit rozkol mezi Palestinci tím, že uzavře pásmo Gazy a otevře západní břeh,“ myslí si představitel Hamasu Ajman Táhá.

Riceová v neděli získala slib Izraele, že ulehčí život obyvatel západního břehu zrušením padesáti stanovišť. Ty dosud bránily volnému pohybu. Palestinská samospráva za to posílí preventivní opatření bránící terorismu.

Vydáno pod