Vláda v Zimbabwe odložila vyhlášení výsledků voleb, opozice se označuje za vítěze

Harare - Vláda v Zimbabwe znovu odložila vyhlášení výsledků sobotních prezidentských a parlamentních voleb. Posílila tak spekulace, že režim prezidenta Roberta Mugabeho, který zemi vládne už 28 let, se výsledky snaží na poslední chvíli zfalšovat. Opozice se mezitím označila za vítěze a oznámila, že její prezidentský kandidát Morgan Tsvangirai Mugabeho porazil rozdílem třiceti procent získaných hlasů.

Hlasování je velice důležité pro dosavadního šéfa státu Mugabeho, který vládne v Zimbabwe od získání nezávislosti na Velké Británii a je obviňován Západem z despotismu. Jeho vládní Africký národní svaz Zimbabwe - Vlastenecká fronta z celkových 210 křesel získal zatím 31, opoziční Hnutí pro demokratickou změnu 35. Svůj mandát neobhájil ministr spravedlnosti Mugabeho vlády Patrick Chinamasa, který kandidoval v jednom z venkovských okrsků. Po ohlášení předběžného výsledku volební komise přerušila vysílání, o výsledcích prezidentských voleb neinformovala vůbec.
 
Pozorovatelé z Celoafrického parlamentu dnes označili sobotní hlasování za důvěryhodné, svobodné a čestné. Vedoucí mise Marwick Khumalo nicméně zdůraznil, že obavy vzbuzuje povolební etapa, především pomalé oznamování výsledků.

Opozice už v neděli vyhlásila své vítězství, ale Mugabeho vláda ji varovala, že to může považovat za pokus o státní převrat. V ulicích zimbabwské metropole Harare byly v noci na dnešek rozmístěny policejní oddíly, které vyzvaly obyvatele, aby nevycházeli, dokud výsledky voleb nebudou oznámeny.

Opozice obviňuje volební komisi ze záměrného zdržování vyhlášení výsledků, které podle ní nahrává manipulacím s počty ze strany vlády. Vládní představitelé naopak uvedli, že opozice chce rozpoutat násilí podobné tomu, jaké nedávno provázelo zpochybněné volby v Keni. Opozice oznámila, že část členů Mugabeho strany už porážku neoficiálně přiznala.