Kubánci už mohou do hotelů vyhrazených pro cizince - ale za devizy

Havana - Nový kubánský vůdce Raúl Castro povolil Kubáncům pobývat v hotelích, které byly až dosud vyhrazeny jen pro zahraniční turisty. Poté, co nedávno povolil volný prodej počítačů a dovolil Kubáncům vlastnit mobilní telefony, je ale nejnovější opatření spíše symbolické povahy. Kubánci totiž budou muset v těchto hotelích, které jim dosud byly zapovězeny, za ubytování platit v devizách, v tak zvaném konvertibilním pesu, stejné ceny, jako platí cizinci.

Existenci příslušné vládní instrukce potvrdili o víkendu recepční hlavních havanských hotelů. „Ano, dostali jsme takovou instrukci a nyní je v platnosti,“ řekl agentuře AFP recepční hotelu Copacabana v Havaně. Potvrdili to i recepční v hotelu Riviera a také v prestižním hotelu Nacional v Havaně.

Raúl Castro, který byl do čela státu zvolen koncem února poté, co se jeho jednaosmdesátiletý bratr Fidel kvůli špatnému zdravotnímu stavu vzdal dalšího mandátu, při nástupu do funkce slíbil sérii opatření, jež by měla alespoň trochu zmírnit dosud strohý administrativní ekonomický systém.

  • Kubánská vlajka autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/2/152/15185.jpg
  • Havanský hotel Melia Cohiba autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/2/152/15182.jpg