Erotické SMS zlomily vaz šéfovi finské diplomacie Kanervovi

Helsinky - Finsko má nového ministra zahraničí. Stal se jím dosavadní europoslanec Alexander Stubb, který nahrazuje šedesátiletého Ilkku Kanervu. Toho odvolala jeho vlastní strana kvůli skandálu s erotickými esemeskami. Stubb bude prezidentem ve funkci potvrzen v pátek.

Kanervovi se staly osudnými stovky textových zpráv se sexuálním obsahem, které posílal jedné osmadvacetileté erotické tanečnici. Ta obsah svého mobilu nabídla bulvárnímu tisku, který dnes některé ze zpráv zveřejnil. 
 
Paradoxní je, že podobný skandál neprožil Kanerva poprvé. Před pouhými dvěma lety - rovněž mobilem - ještě ve funkci místopředsedy finského parlamentu sliboval práci několika mladým modelkám. Navzdory tomu, že se vzkazy dostaly na veřejnost, byl však překvapivě povýšen a jmenován ministrem zahraničních věcí.

Neudržitelnost situace dnes potvrdil i Jyrki Katainen, předseda pravicové Národní koaliční strany, jejímž je Kanerva členem. Oznámení přitom přichází jen den poté, co v pondělí Kanerva naposledy odmítl opakované výzvy k rezignaci. Premiér Matti Vanhanen se až do poslední chvíle zastával tohoto zkušeného politika, který ve finském parlamentu zatím jako poslanec strávil 33 let.

Stubb, který právě dnes slaví 40. narozeniny, má velkou zkušenost s mezinárodními otázkami a s prací ve strukturách EU. Byl mimo jiné i poradcem bývalého předsedy Evropské komise Romana Prodiho. Při domácích volbách v roce 2004 byl jedním z velkých voličských magnetů své strany. V roce 1999 získal doktorát na London School of Economics a jeho doktorská práce rovněž pojednávala o integračním procesu EU. Stubb je kritikem evropského protekcionismu a zastáncem volného trhu a svobodné konkurence v rámci EU. Na různá evropská témata již napsal a vydal devět knih.

  • Finský tisk zveřejnil erotické SMS, které jedné tanečnici poslílal odvolaný ministr zahraničí Ilkka Kanerva. autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/2/153/15256.jpg
  • Ilkka Kanerva autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/2/153/15255.jpg