Nepálská policie zadržela 50 demonstrujících Tibeťanů

Káthmándú - Před čínským velvyslanectvím v nepálském hlavním městě Káthmándú se dnes opět konala demonstrace exilových Tibeťanů. Nepálská policie proti nim zasáhla a všech 50 účastníků zadržela.

Demonstrace Tibeťanů před čínským zastupitelstvím v Nepálu, zejména před vízovou kanceláří čínské ambasády, se konají již od poloviny března každý den. Děje se tak na protest proti násilnému potlačení protičínských nepokojů v tibetské metropoli Lhase a proti čínským výpadům vůči dalajlamovi. Nepálská vláda se však snaží vyhnout všem konfliktům s mocným sousedem a dala najevo, že nepovoluje demonstrace proti „pokojným národům“, což je termín, pod který zahrnuje i Čínu.
 
Peking dosud přiznal 22 obětí nepokojů, vesměs z řad „nevinných obyvatel“ čínského původu ve Lhase. Tibetská exilová vláda udává 140 obětí, zejména v důsledku střelby čínských bezpečnostních sil do demonstrantů.
 
Čínské orgány v pondělí oznámily, že dosud bylo za účast v nepokojích v Tibetu i v dalších provinciích zadrženo 414 osob a dalších 298 se samo přihlásilo čínské policii v naději, že jejich činy budou v takovém případě podle slibu Pekingu posuzovány shovívavěji.