I palestinský Hamas dělá pořady pro děti - loutka v nich ubodá Bushe

Jeruzalém/Gaza - Na místní drobotinu myslí i hnutí Hamas v palestinském pásmu Gazy. Připravilo pro nejmenší diváky kratochvilný pětiminutový loutkový film, v němž palestinský klučina ubodá "mečem islámu" amerického prezidenta George Bushe.

„Jsi zločinec, Bushi. Pěkný mizera. Udělal jsi ze mě sirotka. Připravil jsi mě o všechno,“ říká před několika osudnými ranami mečem chlapec, který obviňuje Bushe z vyvraždění členů jeho rodiny v Iráku, Libanonu a Gaze. Útočník pranic nedbá Bushových úpěnlivých proseb o milost a po dokonání činu slíbí, že z Bílého domu jednou bude mešita.
 
Propagandistické dílko odvysílala o víkendu televize Al-Aksá, kterou od roku 2006 vlastní Hamas. Ta už v minulosti používala loutek a kreslených figurek ve snaze přiblížit malému divákovi boj Hamasu proti Izraeli a jeho odpor proti americké pomoci židovskému státu. Loni například odvysílala klip, v němž jakýsi klon myšáka Mickeyho vyzývá malé diváky k boji proti Izraeli ve jménu islámu. Dva dny před scénkou s Bushem odvysílala jiný šot podobného zaměření. V něm se říká, že kdyby každý Arab plivnul na Žida, pak by se Židé v arabských plivancích utopili.
 
Palestinci dali Hamasu nejvíc hlasů v parlamentních volbách v lednu 2006. Hamas pak sestavil vládu, ale protože je pro Západ a pro Izrael teroristickou organizací, Palestinci se ocitli v mezinárodní izolaci. Později to měla zachránit nová vládní koalice, v níž byl kromě Hamasu také Fatah. Ale i ta se rozpadla a loňské boje v pásmu Gazy definitivně Palestince rozdělily. Pásmu teď vládne Hamas, o jehož izolaci se Izrael snaží všemi prostředky. Fatah ovládá západní břeh Jordánu. S tamním vedením Západ jedná a Izrael s ním letos obnovil mírové rozhovory. Hamas ale jejich případný výsledek nehodlá uznat. Odmítá rovněž právo na existenci židovského státu i požadavek světového společenství, aby se vzdal násilí vůči Izraeli.
 
Hamas dětem předkládá jasný obraz nepřítele a pěstuje v malých Palestincích zálibu v násilných řešeních - ať už naváděním k vraždě amerického prezidenta, velebením sebevražedných atentátníků, zbožštěním odpalovačů raket na Izrael nebo zatracováním Židů, Američanů a západní kultury vůbec.

Vydáno pod