Polsko schválilo Lisabonskou smlouvu

Varšava - Polští poslanci dnes ratifikovali Lisabonskou smlouvu. Ještě donedávna se přitom nemohli na ratifikaci nové reformní unijní dohody domluvit. Opozice jednání zablokovala a bez jejích hlasů by schválení Lisabonské smlouvy sněmovnou neprošlo. Strana Právo a spravedlnost trvala na tom, aby byl v ratifikovaném dokumentu dodatek o svrchovanosti Polska. Nakonec na požadavek opozice premiér Donald Tusk přistoupil. S prezidentem Lechem Kaczyńskim se dohodl, že text chránící národní zájmy státu bude zaznamenán ve zvláštním usnesení.

Několik týdnů trvala jednání o ratifikaci Lisabonské smlouvy, dnes se konečně poslanci dohodli a unijní dohodu schválili. Pro hlasovalo 384 poslanců z 452 přítomných zákonodárců. Proti se vyslovilo 56 poslanců, 12 se hlasování zdrželo. 

V dolní komoře parlamentu bylo přítomno 452 poslanců, ke schválení návrhu zákona o ratifikaci tedy stačilo 302 hlasů. Proti zvedlo ruku 56 poslanců, převážně přívrženců antievropského křídla v konzervativní straně, a 12 se zdrželo.
 
K rozmotání složité situace, kdy opozice ratifikaci nechtěla podpořit, přispěl premiér Donald Tusk, když přistoupil na požadavky opozice. Premiér a prezident Lech Kaczyński se dohodli, že na žádost strany Právo a spravedlnost bude zaznamenáno ve zvláštním usnesení, že Polsko i nadále zůstává samostatným a svrchovaným státem. Prezident Kaczyński navíc před odletem na summit NATO v Bukurešti na polské politiky apeloval, aby smlouvu při hlasování podpořili. Tusk zase prohlásil, že rychlé schválení dokumentu je v zájmu Polska.
 
O Lisabonské smlouvě budou příští týden hlasovat i senátoři. Ratifikace bude úplná, až dokument podepíše prezident.
 
Novou unijní smlouvu zatím ratifikovaly Francie, Maďarsko, Rumunsko, Slovinsko, Malta a Bulharsko. V České republice budou o schválení rozhodovat poslanci.

Vydáno pod