Bush a Putin podepíší dokument o budoucích vztazích

Moskva – Prezidenti Vladimir Putin a George Bush se v neděli setkají v ruské Soči, kde podepíší dokument o strategických vztazích Ruska a Spojených států. Chtějí tak připravit půdu pro své nástupce v prezidentských funkcích, které oba zanedlouho opustí.

Hlavy obou velmocí mají podle agentury Reuters svým podpisem stanovit, jak budou státy „v přechodném a střednědobém výhledu spolupracovat“.

Putin totiž skončí ve své funkci 7. května, Bush potom příští rok v lednu. Připravovaný dokument by jejich nástupcům měl připravit stabilní spolupráci mezi Ruskem a Spojenými státy. Ty však v současnosti zhoršují americké snahy postavit část svého protiraketového systému ve střední Evropě a rozšířit NATO dále na východ.

Připravovaný dokument by se tak měl věnovat méně sporným oblastem a také navrhnout možné řešení vzájemných sporů obou velmocí.

„Samozřejmě (dokument) obsáhne vše, co se podařilo dosáhnout během dvou funkčních období prezidentů Bushe a Putina. Začínáme zapomínat na pozitivní stránky dvoustranných vztahů. Je důležité je zachytit na papíře, aniž bychom přitom zapomněli na existující problémy,“ uvedl mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov.

Vydáno pod