Čína obvinila dalajlamu z přípravy sebevražedných komand

Peking - Premiér tibetské exilové vlády v Indii popřel nařčení Pekingu, že v boji za svobodu Tibetu připravují sebevražedné útoky. Obává se ale, že by je mohli spáchat maskovaní Číňané, aby Tibet zdiskreditovali. Před čínským velvyslanectvím v nepálské metropoli se opět demonstrovalo. Policie účastníky zadržela. Nepálská vláda se chce konfliktům se sousední Čínou vyhnout.

Čína dnes obvinila dalajlamu a jeho příznivce, že připravují útok sebevražedných atentátníků. „Tibetské síly usilující o nezávislost chtějí zorganizovat sebevražedná komanda a zahájit útoky. Nebojí se prý krveprolití ani obětování,“ řekl Mluvčí čínského ministerstva veřejné bezpečnosti Wu Che-pching. Při prohlídkách klášterů údajně Číňané našli mnoho zbraní, munice a výbušnin.  
 
Nařčení ale okamžitě tibetská exilová vláda popřela. Na stranu Tibetu se postavily i Spojené státy. Mluvčí amerického ministerstva zahraničí Tom Casey o dalajlamovi řekl, že je to „muž míru“ a "že naprosto nic nenasvědčuje tomu, že usiluje o cokoli jiného než o dialog s Čínou.
   
Peking opakovaně obvinil dalajlamu ze zorganizování násilností v Lhase. Protesty tam začaly 10. března u příležitosti výročí protičínského povstání z roku 1959. Po čtyřech dnech se ale vymkly kontrole a skončily násilím. Podle Pekingu při něm přišlo o život 22 lidí, podle tibetských exulantů 140 osob. Protesty se později rozšířily i do dalších okolních provincií.

Vydáno pod