NATO má ode dneška vlastní internetovou televizi - pro lidi i média

Bukurešť - Internetovou televizi pro novináře i běžného diváka spustila dnes Severoatlantická aliance. Nová služba na stránce www.natochannel.tv má především vylepšit mediální obraz NATO a povědomí o něm a monitorovat činnost aliančních sil. Nabízet bude mimo jiné reportáže natáčené několika štáby přímo v terénu - například v Afghánistánu, kde působí v rámci alianční mise přes 40 000 vojáků a jejich počet se ještě rozšíří.

Šéf aliance Jaap de Hoop Scheffer před časem prohlásil, že na mediální frontě v Afghánistánu jsou alianční síly do značné míry handicapovány zastaralou technikou i nedostatkem vycvičených mediálních expertů. Přitom předáci sítí, jako je al-Káida, umí moderních technologií šikovně využívat. Tu a tam do médií zašlou vzkaz či hrozbu, které se pak rychle rozletí po celém světě. Nová televize NATO bude zároveň i nástrojem pro novináře, kteří tam budou mít předpřipravené materiály k volnému využití ve svých vlastních reportážích.

Na webových stránkách NATO www.nato.int jsou už nyní k dispozici určité výtahy z nahrávek tiskových konferencí či videoblog aliančního mluvčího. Nyní by se však tyto služby měly do značné míry rozšířit a hlavně by měly obsahovat mnohem více aktuálních materiálů přímo z terénu.