Čína odsoudila významného disidenta ke třem a půl roku vězení

Peking - Na tři a půl roku poslal pekingský soud do vězení jednoho z největších kritiků čínského režimu Chu Ťia. Byl odsouzen za protistátní činnost. Té se podle soudu dopustil publikováním článků v zahraničních médiích, ve kterých kritizoval poškozování lidských práv v Číně. Podle organizací na ochranu lidských práv se ale Peking snaží před olympijskými hrami umlčet disidenty.

Korupce, zneužívání moci úředníky, nebo obhajoba práv lidí nakažených AIDS a ekologické problémy. Obsah 5 článků z pera Chu Ťia a dva rozhovory pro zahraniční média byly hlavními důkazy před pekingským soudem. 34letému aktivistovi vynesly 3 a půl roku za mřížemi. „V souvislosti s tímto případem musím zdůraznit, že Čína je právní zemí. Všechny tyto problémy budou vyřešeny v souladu se zákonem,“ řekl letos v březnu předseda čínské vlády Wen Ťia-pao.

„Náš klient se cítí nevinen. Jsme rádi, že soud neuznal návrh obžaloby, aby byl obviněn z těžkého zločinu, který by pro něj znamenal víc než 5 let vězení. Jeden ze článků nebyl přijat jako důkaz. Přesto je pro nás 3 a půl roku nepřijatelných,“ prohlásil obhájce Chu Ťia Li Fang-pching. Chu má teď 10 dní na odvolání, ale podle jeho obhájce je šance na úspěšné odvolání a následné zrušení trestu naprosto nulová.

Verdikt už kritizovaly Spojené státy. Evropská unie vyzvala Čínu, aby Chua okamžitě propustila. Podle soudu ale porušil zákony a články v zahraničních médiích vyvíjel protistátní činnost. Za podobné zločiny, jako je protistátní činnost, byl v zemi odsouzen jeden disident i minulý týden.

Obhájci lidských práv tvrdí, že se čínský režim snaží před blížící se olympiádou disidenty umlčet. Čínská média jsou podle pekingského zpravodaje České Televize Tomáše Etzlera pod obrovským tlakem, aby nepsala nic negativního o olympijských hrách. Je tedy možné, že tlak na disidenty a čínská média ze strany čínské vlády existuje. Organizace Amnesty International v úterý ve své zprávě uvedla, že Peking chce do srpnových her vytvořit obraz stabilní a harmonické země, a vyzvala Čínu, aby zastavila represe proti obhájcům lidských práv.

Chu Ťia byl zatčen loni v prosinci poté, co dva předchozí roky strávil většinou v domácím vězení nebo v jiné formě zadržení. Teprve v únoru ale vůči němu čínské orgány vznesly obvinění. Chu Ťia je stejně jako jeho manželka, rovněž známá disidentka Ceng Ťin-jen, vyznavačem tibetského buddhismu. Podporuje proto dalajlamu, který je čínskými orgány považován za nežádoucího separatistu, který podněcuje vzpouru v Tibetu.