Protičínské protesty se rozšířily do ujgurské provincie na západě země

Peking - Protičínské nepokoje se na konci března rozšířily i do převážně muslimské provincie Sin-ťiang na západě Číny. V oblasti dlouhodobě panuje napětí mezi ujgurským a čínským obyvatelstvem. Podle americké rozhlasové stanice Radio Free Asia (RFA) se demonstrací zúčastnily stovky lidí.

Nepokoje údajně vyvolala smrt jednoho z místních obchodníků v cele předběžného zadržení. Demonstranti požadovali širší autonomii na Číně a zrušení zákazu nošení muslimských šátků. Podle agentury DPA o nepokojích na konci března informovala samotná čínská vláda. Sin-ťiang je autonomní oblastí, v níž 44 procent obyvatelstva tvoří asi 7,4 milionu ujgurů. Napětí s etnickými Čínany se zatím daří řešit pouze oddělením obou skupin.

Současná vlna protestů v Číně se zvedla po vládním potlačení demonstrací v tibetské Lhase, kde podle oficiálních údajů při střetech s policií zahynulo 22 lidí, tibetské exilové organizace uvádějí až 140 mrtvých. Ujgurové dlouhodobě usilují o obnovu nezávislé Východoturkestánské republiky, hnutí však chybí jednotné vedení. Poslední protesty proběhly podle pekingské vlády 23. března ve městě Che-tchien, ale policie je rychle potlačila. Zatčeno a obviněno ze separatismu bylo podle úřadů několik údajných organizátorů. Poselstvím demonstrace byla výzva, aby Sin-ťiang následoval příkladu Tibetu a vzbouřil se čínské nadvládě.

Americký ministr financí Henry Paulson, nejvýše postavený Američan, který navštívil Čínu po vypuknutí nepokojů, vyzval Peking k dialogu s Tibeťany a k uklidnění situace.

Vydáno pod